Temat: Szaszłyki z warzyw

Zdjęcia niestety nie zamieszczę, bo wszystko zostało już zjedzone.

Składniki: cukinie, pieczarki, papryka, cebula (plus to, co przyjdzie wam do głowy)

Warzywa kroimy w plastry, pieczarki na połówki lub ćwiartki, polewamy oliwą lub olejem (polecam z winogron), dodajemy jakiejś przyprawy do warzyw z grilla, np. takiej:

Uwaga na sól - w takich mieszankach przypraw przeważnie ona już jest, więc łatwo można przesolić. Wszystko starannie mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. Po wyciągnięciu nabijamy na patyczki do szaszłyków i na grill.

Dzięki temu, że warzywa były w marynacie oliwno-ziołowej są one miękkie, chrupiące i soczyste. Mój grillowy hit to sama cukinia krojona w długie plasterki przyrządzona w ten sam sposób. Wczoraj przygotowałam około 20 takich szaszłyków i ledwo obroniłam dwie sztuki dla mnie, tak się wszyscy rzucili. :-)

Pasek wagi
Moze być smaczne 
Pasek wagi
Zapewne kwestia gustu. Ja polecam. :-)
Pasek wagi
Uwielbiam grillowane warzywa :) a z przyprawą masz rację są one dość słone także spokojnie.
Pasek wagi
Pycha! Dorzuciłabym jeszcze bakłażana:)
Też zwykle dorzucam, chociaż z bakłażanem wolę bardziej kaloryczną wersję: plastry bakłażana + ser pleśniowy, w ramach diety jest jeden plasterek sera, a resztę bakłażana. ;-)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.