Temat: Tarta light

Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na spód do tarty ? Chciałabym , żeby był zdrowy i w miare niskokaloryczny (chce zjeść więcej :D ),ale kompletnie nie znam się na gotowaniu.Ciągle widze przepisy z olejem a nie mam pojęcia czym go zastąpić ;)
Spód do tarty musi mieć w sobie tłuszcz, taki urok kruchego ciasta:) Dziwię się tylko, że znalazłaś przepisy z olejem, zwykle kruche robi się na maśle lub margarynie.

5kgdowakacji napisał(a):

Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na spód do tarty ? Chciałabym , żeby był zdrowy i w miare niskokaloryczny (chce zjeść więcej :D ),ale kompletnie nie znam się na gotowaniu.Ciągle widze przepisy z olejem a nie mam pojęcia czym go zastąpić ;)
też bym była tym zainteresowana :)
Możesz spróbować zamienić margarynę na jogurt naturalny (oczywiście w tym wypadku nie 0% tłuszczu), cukier na słodzik, mąkę pszenną na tą typu 1750. W smaku na pewno nie będzie taka sama jak typowa, ale coś kosztem czegoś :)

MaryLynnette napisał(a):

Możesz spróbować zamienić margarynę na jogurt naturalny (oczywiście w tym wypadku nie 0% tłuszczu), cukier na słodzik, mąkę pszenną na tą typu 1750. W smaku na pewno nie będzie taka sama jak typowa, ale coś kosztem czegoś :)


Zupełnie bez tłuszczu na 100% nie wyjdzie niestety.... Te 2% tłuszczu z jogurtu nie robią absolutnie żadnej różnicy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.