Temat: przepis na naleśniki

Jak robicie naleśniki ? Macie jakiś swój przepis, czy dajecie tak na oko? Mama jutro robi je na obiad, ja też mam ochotę więc stwierdziłam że zrobię sobie sama troszkę odchudzoną wersję naleśników :) Kupiłam mąkę żytnią/razową , nada się na naleśniki ?

ja wczoraj sobie zrobilam omleta z jednego zoltka i 3 bialek i odrobina mleka  smakowal jak nalesnik i byl bardzo cieniutki
raczej nie;d mi z tą mąką wychodzily takie jak jajecznica...a uwierz próbowalam wielu opcji (wiecej mleka, mniej maki, wiecej jajek itd..)
a ja robię pół na pół mąka zwykła + mąka kukurydziana. I koniecznie z owocami lub niskosłodzonym dżemem
hmm mysle ze najlepszy jest przepis z programu rewolucja na talerzu, chyba bylo pol szklanki wody,pol szklanki mleka,jajo i szklanka maki
Z mąki żytniej nie wychodzą naleśniki, bo ona ma w sobie za mało "kleju" (chyba chodzi o gluten, ale nie jestem pewna).

Mąka ok, ale ja zawsze robię taką proporcję: 2/3 mąki razowej/żytniej i 1/3 mąki pszennej, bo ogółem z mąką pszenną lepiej wychodzą i nie robią się jak jedna wielka pacia... łatwo się odrywają od patelni i są zwarte... z samej mąki razowe mi nigdy nie wyszły, ale ja tam talentu do gotowania nie mam. Może są tacy, którym to wychodzi...
No i oczywiście dodaję jajko, trochę mleka (żeby była masa, a nie kloc) i szczyptę soli. Aha. I łyżeczkę oleju słonecznikowego lub innego roślinnego, żeby się nie spaliły. Wtedy już nie muszę lać oleju na patelnię.

aleksandrapl napisał(a):

a ja robię pół na pół mąka zwykła + mąka kukurydziana. I koniecznie z owocami lub niskosłodzonym dżemem

kiedyś robiłam jeszcze duka nowskie... a i jeśli robiłam tylko kilka dla siebie to dodawałam do masy łyżkę oleju ... a patelnię tylko na 1 lekko przetarłam na papierze;D
ja robie z tego przepisu  http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Pancakes.html
i wychodza takie mniaam :D
dobre są tez"placuszki" w stylu nalesnikow, robilam kilka razy, potrzebna jest chałka i kilka jajek +ew.cukier waniliowy, pojedyncze kromki z chalki obtaczamy jak w panierce w jajku i smazymy na rozgrzanej patelni[bez tluszczu], gdy zaczyna lekko odchodzic obracamy na drugą stronę, mega pyszne <3
stosunek składników 1:1 czyli:
1 jajko- szklanka mąki- szklanka mleka (ja daję jeszcze 1 cukier waniliowy na całość jeśli naleśniki mają być na słodko i trochę oleju, żeby się lepiej smażyło na teflonie)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.