Temat: Cukier biały, a trzcinowy - do ciasta

Jutro mam zamiar zrobić ciasto : tureckie ciasto jogurtowo-cytrynowe, od razu podam przepis jakby ktoś był zainteresowany: składniki: 400g gęstego jogurtu greckiego, 4 jajka, 100g cukru, 3 łyżki mąki, cytryna, szczypta soli. Wykonanie: cytrynę sparzyć, wyszorować, po czym otrzeć skórkę i wycisnąć sok, żółtka z cukrem utrzeć na jasny, puszysty krem, dodać mąkę, jogurt, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na jednolitą masę, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową, piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę o średnicy 20cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto, piec ok. 50min, aż ciasto z wierzchu ładnie się zarumieni.

I mam dwa pytania co do tego ciasta;
- czy jeśli zamiast 100g cukru białego dodam 100g cukru trzcinowego to ciasto będzie miało taki sam smak jak z białym?
- czy przez dodanie skórki z cytryny ciasto nie będzie miało gorzkawego posmaku? może wystarczy sam sok?`
Cukier trzcinowy ma lekko karmelowo-lukrecjowy posmak, fajnie kompensuje się z niektórymi ciastami (najlepiej z czekoladowymi, orzechowymi itp), ale tu myślę że biały może być lepszym rozwiązaniem. Z brązowym cukrem to ciasto wyjdzie Ci w takim ciemniejszym kolorze.
Jeśli chcesz go użyć ze względu na walory zdrowotne, to śmiało sypnij białym, bo różnica jest niewielka:)

A skórka nie zrobi gorzkiego posmaku, tylko nie dawaj całej z tym białym, zetrzyj ją na tarce o małych oczkach lub takim czymś specjalnie do ścierania skórki z cytrusów.

edit: poza tym brązowy cukier może nie chcieć się rozetrzeć z żółtkiem na puszystą masę! musiałabyś mieć demerarę extra fine, a i z nią nie zawsze się udaje:)



dzięki, wybiorę w takim razie biały ;)
Napisz jak wyszło, sama bym chętnie takie zrobiła:) Pewnie byłoby też ciekawe ze skórką z pomarańczy albo z limonki. Albo z drobno pokrojonymi truskawkami/malinami na wierzchu:)
Oba cukry maja taka sama kalorycznosc więc uważam ze mozna używać zarówno tego jak i tego
Pasek wagi
oki napiszę ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.