Baklazan po "afgansku"*orginalnie sie je smazy pierw, ale ze baklazan "pije" olej wiec mozna zrobic wersje light
skladniki:
2 baklazany
1 duza cebula
4zabki czosnku
troszke oliwy z oliwek albo oleju
4 pomidory lub puszka ew 2 lyzki koncentratu
przyprawy: sol, pieprz, kmin rzymski mielony
do posypania natka pietruszki lub kolendry
**jak ktos polubi - bo nie kazdy ;) - kwasny, gesty jogurt naturalny
kroimy baklazany w plastry, solimy kazdy i odkladamy.
na oliwie podsmazamy pokrojona w kostke cebule i czosnek. jak beda miekkie dodajemy pomidory i chwilie zasmazamy. dodajemy przyprawy, i dusimy ok 5 min. jak uzywamy koncentrat to dusimy ok minutki.
baklazany myjemy z soli. wkaldamy do garnka z cebulka i zalewamy ok szklanka wody - tak aby nie przykryla woda baklazanow. gotujemy ok 10 min.
na talerzyku posypujemy natka, jemy z ryzem, naan - arabski chlebek, chapati, tortila... albo chlebkiem chrupkim ;)
**wersja z jogurtem. na polmisku ukladamy warstwe jogurtu, na to baklazana i posypujemy matka... smacznego
*** wersja orginalna - czyli smazona: cebulke i reszte podsmazyc jak w przepisie. baklazana obmyc z soli i odsaczyc wode . smazyc kazdy plaster z obu stron na zloto, odkladac na recznik papierowy. i na koniec wlozyc do cebulki, zalac woda i gotowac...
Baba Ganoush - pasta/dip z baklazana
skladniki:
*duzy baklazan
*2 lyzki pasty z sezamu - thanini... mozna dostac w "kuchaniach swiata", w niektorych supermarketach (ew mozna ominac, albo samemu zrobic - zetrzec/zmielic sezam z odrobina oliwy z oliwek i bedzie cos podobnego)
*3 zabki czosnku
*kawaleczek startego imbiru - mozna ominac jesli nie lubicie
*sok z jednej cytryny
*oliwa z oliwek
*sol do smaku
baklazana myjemy, nacinamy w kilku miejscach. i pieczemy w piekarniku. ok 20 min pownno byc ok. moze nawet krocej. jak bedzie miekki - widelcem nakowac. wyciagamy i odstawiamy az ostygnie. (mozna tez go opiekac na gazie albo grliu - przekroic na pol) --- bedzie wygladal jak lekko przypalony ale taki ma byc ;)
w miseczce zetrzec czosnek i imbir, dodac semzamowa paste i wymieszac, baklazana obrac ze skorki, dodac do miseczki i utrzec. dodac oliwe i sol... konsystencja ma byc pasty.
podawac z chlebkiem, chapati, pita albo do salatki... pychooooooowate