Temat: Bakłażany

Kupiłam sobie dzisiaj ale nie mam pojęcia jak się je robi.Wszystkie przepisy mile widziane.Dziękuję

mój dzisiejszy obiad :) pycha! 

link 

Smazony: myje sie, kroi w krazki okolo 0.5 centymetrowe, obtacza sie w mace, jajku i bulce i smazy na oliwie. Do tego mozna pod sam koniec dodac mozarella, przykryc i poczekac az sie roztopi. Baklazan nadziewany miesem mielonym: myje sie :P kroi wzdluz, wydlubuje wnetrze, ktory wrzucamy na patelnie z pokrojonymi pomidorami, cebula, papryka (i innymi warzywami ktore lubimy), doprawiamy najlepiej na ostro i czekamy az zmiekna, na drugiej patelni podsmaza sie mieso i dodaje do niego czosnek a jak juz bedzie w polowie podsmazone to nalezy dodac sos pomidorowy lub przecier pomidorowy i odrobine poslodzic. Kiedy mieso bedzie gotowe to nalezy wrzucic do niego warzywa i dusic chwile razem, pozniej wypelnic "skorki" po baklazanie i posypac serem np. feta czy innym i zapiec w piekarniu. 
Po za tym pure warzywne: kawalek cukinii, baklazan, marchewka, por, pomidory bez skorki, papryki kolorowe i dynia, wszystko wrzuca sie do garnka, zalewa wywarem warzywnym lub z kurczaka, zostawia sie na okolo 1 h na malym ogniu az zmiekna warzywa, pozniej sie blenduje, doprawia pieprzem, ostra papryka, odrobina soli i mozna zabielic smietana pod koniec.
Baklazany krojone w plastry i panierowane i smazone jak kotlety, nie dietetyczne ale pyszne, mozna podrumienic na patelni i do pieca wsadzic by doszly.
Baklazan po "afgansku"
*orginalnie sie je smazy pierw, ale ze baklazan "pije" olej wiec mozna zrobic wersje light
skladniki:
2 baklazany
1 duza cebula
4zabki czosnku
troszke oliwy z oliwek albo oleju
4 pomidory lub puszka ew 2 lyzki koncentratu
przyprawy: sol, pieprz, kmin rzymski mielony
do posypania natka pietruszki lub kolendry
**jak ktos polubi - bo nie kazdy ;) - kwasny, gesty jogurt naturalny

kroimy baklazany w plastry, solimy kazdy i odkladamy. 
na oliwie podsmazamy pokrojona w kostke cebule i czosnek. jak beda miekkie dodajemy pomidory i chwilie zasmazamy. dodajemy przyprawy, i dusimy ok 5 min. jak uzywamy koncentrat to dusimy ok minutki. 
baklazany myjemy z soli. wkaldamy do garnka z cebulka i zalewamy ok szklanka wody - tak aby nie przykryla woda baklazanow. gotujemy ok 10 min.
na talerzyku posypujemy natka, jemy z ryzem, naan - arabski chlebek, chapati, tortila... albo chlebkiem chrupkim ;)
**wersja z jogurtem. na polmisku ukladamy warstwe jogurtu, na to baklazana i posypujemy matka... smacznego

*** wersja orginalna - czyli smazona: cebulke i reszte podsmazyc jak w przepisie. baklazana obmyc z soli i odsaczyc wode . smazyc kazdy plaster z obu stron na zloto, odkladac na recznik papierowy. i na koniec wlozyc do cebulki, zalac woda i gotowac...

Baba Ganoush - pasta/dip z baklazana
skladniki:
*duzy baklazan
*2 lyzki pasty z sezamu - thanini... mozna dostac w "kuchaniach swiata", w niektorych supermarketach (ew mozna ominac, albo samemu zrobic - zetrzec/zmielic sezam z odrobina oliwy z oliwek i bedzie cos podobnego)
*3 zabki czosnku
*kawaleczek startego imbiru - mozna ominac jesli nie lubicie
*sok z jednej cytryny
*oliwa z oliwek
*sol do smaku
baklazana myjemy, nacinamy w kilku miejscach. i pieczemy w piekarniku. ok 20 min pownno byc ok. moze nawet krocej. jak bedzie miekki - widelcem nakowac. wyciagamy i odstawiamy az ostygnie.  (mozna tez go opiekac na gazie albo grliu - przekroic na pol) --- bedzie wygladal jak lekko przypalony ale taki ma byc ;)
w miseczce zetrzec czosnek i imbir, dodac semzamowa paste i wymieszac, baklazana obrac ze skorki, dodac do miseczki i utrzec. dodac oliwe i sol... konsystencja ma byc pasty. 
podawac z chlebkiem, chapati, pita albo do salatki... pychooooooowate

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.