30 kwietnia 2012, 10:07
mam problem... ciasta piec uwielbiam aale jeśli chodzi o resztę to kucharka ze mnie marna
mamy nei ma w domu, wróci za kilka dni a przyjeżdżają do nas goście
muszę ich nakarmić jakoś :P
macie jakieś propozycje na dobre obiady ale takie żebym nawet ja umiała ugotować? :P
nie muszą być jakieś wykwintne, byle jadalne....
30 kwietnia 2012, 10:11
kotlety z kurczaka+surówka+ziemniaczki duszone
ryba+to co wyżej
makaron z sosem pomidorowym
spaghetti
- Dołączył: 2009-08-17
- Miasto: Lubiana
- Liczba postów: 476
30 kwietnia 2012, 10:12
jak nie potrafisz nic ? to może zwykła pierś kurczaka, czy schabowy "kotlet" ... a jak coś tam potrafisz to bitki, zrazy czy gołąbki :d albo kup sobie pomysł na :D:D
- Dołączył: 2012-01-27
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 3790
30 kwietnia 2012, 10:14
Też polecam pomysł na... może zapiekankę?
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
30 kwietnia 2012, 10:19
Moze Kurczak Marengo? Robi sie bardzo prosto a jest efektywne i pyszne.
Potrzebne:
8 kawałków kurczaka
300 ml passaty pomidorowej
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki suszonych lub świeżych ziół (oregano, bazylia, tymianek, majeranek)
40 g masła
2 ząbki czosnku (przeciśnięte w wyciskarce)
słoiczek czarnych oliwek (pokrojonych bądź całych)
1 łyżeczka cukru
0,5 kg pieczarek
Przygotowanie:
1. Mięso przesmażyć na złotobrązowy kolor na głębokiej patelni.
2. Dodać passatę pomidorową, wino i zioła. Zagotować i dusić na małym ogniu 30 min.
3. Dodać masło, czosnek, oliwki i cukier. Podusić jeszcze ok 5 min.
4. Pieczarki całe podsmażyć na innej patelni.
5. Podawać z ryżem lub grzankami.
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
30 kwietnia 2012, 10:27
Może kurczak na słodko-kwaśno z ryżem?
30 kwietnia 2012, 10:43
KotkaPsotka to brzmi ciekawie :) chyba przy tym zostanę
- Dołączył: 2007-11-26
- Miasto: Firenze
- Liczba postów: 917
30 kwietnia 2012, 10:53
Rozklepujesz fileta, solisz, przyprawiasz, kładziesz plaster boczku, kilka piórek cebuli, korniszona i opcjonalnie słupek żółtego sera. Zawijasz, spinasz w razie potrzeby wykałaczką. Układasz w naczyniu żaroodpornym, obkładasz plastrami sera i zapiekasz 45min. +ziemniaki +sałatka.
- Dołączył: 2011-10-13
- Miasto: Praga
- Liczba postów: 4505
30 kwietnia 2012, 11:06
ja czytalam ostatnio super przepis aby do zaroodpornego naczynia nalozyc pokrojonych ziemniakow, kawalek czosnku posypac przyprawami (dowolnymi ja wybralabym curry) na to polozyc filet z mintaja lub innej rybki i zapiekac w piekarniku, na koniec polac smietanka i jeszcze chwile przypiec! brzmi jak dla mnie super a do tego jest banalne!
- Dołączył: 2011-07-27
- Miasto:
- Liczba postów: 1098
1 maja 2012, 11:59
Może mięso w sosie tysiąca wysp ?:P Próbowałam z karkówką i wyszło pyszne, tylko niestety kaloryczne :)
Nie wiem ile kg karkówki było, ale pamiętam, że było jedenaście kawałków pokrojonych na 1 cm.
Mięso doprawić pieprzem, solą i papryką i podpiec.
Pokroić 2 cebule. Międzyczasie zrobić sos: 3 łyżki majonezu, średni ketchup pikantny, 200 ml śmietany.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać każdy kawałek cebulą. Następnie polać sosem. Włożyć na ok. godzinę do piekarnika :) Podawać z ziemniakami/ryżem i ogórkami konserwowymi ;)