Temat: obiad dla gości- help!!!

mam problem... ciasta piec uwielbiam aale jeśli chodzi o resztę to kucharka ze mnie marna
mamy nei ma w domu, wróci za kilka dni a przyjeżdżają do nas goście
muszę ich nakarmić jakoś :P
macie jakieś propozycje na dobre obiady ale takie żebym nawet ja umiała ugotować? :P
nie muszą być jakieś wykwintne, byle jadalne....
kotlety z kurczaka+surówka+ziemniaczki duszone
ryba+to co wyżej
makaron z sosem pomidorowym
spaghetti
jak nie potrafisz nic ? to może zwykła pierś kurczaka, czy schabowy "kotlet" ... a jak coś tam potrafisz to bitki, zrazy czy gołąbki :d albo kup sobie pomysł na :D:D
Też polecam pomysł na... może zapiekankę?
Pasek wagi
Moze Kurczak Marengo? Robi sie bardzo prosto a jest efektywne i pyszne. 

 

Potrzebne:


8 kawałków kurczaka

300 ml passaty pomidorowej

200 ml białego wytrawnego wina

2 łyżeczki suszonych lub świeżych ziół (oregano, bazylia, tymianek, majeranek)

40 g masła

2 ząbki czosnku (przeciśnięte w wyciskarce)

słoiczek czarnych oliwek (pokrojonych bądź całych)

1 łyżeczka cukru

0,5 kg pieczarek


Przygotowanie:


1. Mięso przesmażyć na złotobrązowy kolor na głębokiej patelni.

2. Dodać passatę pomidorową, wino i zioła. Zagotować i dusić na małym ogniu 30 min.

3. Dodać masło, czosnek, oliwki i cukier. Podusić jeszcze ok 5 min.

4. Pieczarki całe podsmażyć na innej patelni.

5. Podawać z ryżem lub grzankami.

Pasek wagi
Może kurczak na słodko-kwaśno z ryżem?
Pasek wagi
KotkaPsotka to brzmi ciekawie :) chyba przy tym zostanę
Rozklepujesz fileta, solisz, przyprawiasz, kładziesz plaster boczku, kilka piórek cebuli, korniszona i opcjonalnie słupek żółtego sera. Zawijasz, spinasz w razie potrzeby wykałaczką. Układasz w naczyniu żaroodpornym, obkładasz plastrami sera i zapiekasz 45min. +ziemniaki +sałatka.
ja czytalam ostatnio super przepis aby do zaroodpornego naczynia nalozyc pokrojonych ziemniakow, kawalek czosnku posypac przyprawami (dowolnymi ja wybralabym curry) na to polozyc filet z mintaja lub innej rybki i zapiekac w piekarniku, na koniec polac smietanka i jeszcze chwile przypiec! brzmi jak dla mnie super a do tego jest banalne!
Może mięso w sosie tysiąca wysp ?:P Próbowałam z karkówką i wyszło pyszne, tylko niestety kaloryczne :)

Nie wiem ile kg karkówki było, ale pamiętam, że było jedenaście kawałków pokrojonych na 1 cm.
Mięso doprawić pieprzem, solą i papryką i podpiec.

Pokroić 2 cebule. Międzyczasie zrobić sos: 3 łyżki majonezu, średni ketchup pikantny, 200 ml śmietany.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać każdy kawałek cebulą. Następnie polać sosem. Włożyć na ok. godzinę do piekarnika :) Podawać z ziemniakami/ryżem i ogórkami konserwowymi ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.