Temat: Zakręcone roladki :)

Składniki:

ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki razowej; 2 szklanki wody; łyżka oleju; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki cukru brązowego,

pasta z grochu:1 szklanka namoczonego i ugotowanego grochu lub puszka cieciorki konserwowej; sól; pieprz ziołowy; papryka słodka; 1 łyżka koncentratu pomidorowego)

Przygotowanie:

Przygotować ciasto – wymieszać wszystkie składniki, tak aby uzyskać konsystencje ciasta na naleśniki (ciasto powinno lać się ciągłym cienkim strumykiem z przechylonej łyżki), a następni usmażyć na rozgrzanej patelni na w miarę cienkie naleśniki. 
Ugotowany groch lub cieciorkę zmiksować z koncentratem na gładką, dość jędrną pastę. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką do smaku. Następnie masę rozsmarować na 1-2 mm na naleśnikach i ścisło zwinąć placek. Zwinięte w ruloniki naleśniki odstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu pociąć w poprzek rulonu na około 1 cm. Talarki przybić wykałaczkami i ułożyć na półmisku. 

Smacznego :):):)

może się przyda :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.