Temat: Tofucznica

Dla spróbowania albo na stałą zamianę tradycyjnej jajecznicy na wegetariańską :)

Tofucznica

Składniki: cebula; ząbek czosnku; pół zielonej papryki; 250g tofu; 1 łyżeczka kurkumy; 50ml wywaru warzywnego (gorącego); sól i pieprz do smaku.

Posiekaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty na odrobinie oleju (polecam patelnie beztłuszczową, smażenie bez oleju). Następnie dodaj posiekany czosnek i pół posiekanej papryki. Smaż dalej dopóki nie zmięknie cebula. Rozkrusz tofu nad patelnią, dodaj kurkumę i wymieszaj. Zalej wywarem i smaż dopóki tofu nie wchłonie wywaru. Przypraw do smaku.

Smacznego :):):)
Tofu to dla mnie takie "nic", poza tym jest b. drogie. Jajka kurzęcze żądzą!:D Zwłaszcza od takiej kurki dziobiącej trawkę - polecam, zupełnie inny smak niż te sklepowe. A tak na marginesie - czemu weganie nie jedza zadnych produktow pochodzenia zwierzecego? Ze niby tez nie sa do szczescia potrzebne (w ich mniemaniu)? Czy chodzi o to, ze kura cierpki znoszac jajko?:D
bo zdaja sopbie sprawe z kad jajka wziely sie na sklepowych polkach... http://www.youtube.com/watch?v=l0-b90boaQI&feature=related  tak samo jak pozostale produkty zreszta, tradycyjne rolnictwo jakie czasem mozna spotkac jeszcze na polskich wsiach stanowi malenki procent wielkiego przemyslu spozywczego, i tak do szczescia takie produkty nie sa potrzebne...sowja droga wujek google nie gryzie 
Pasek wagi
Dziękuje editko1986 za poparcie i cenny link :):):)
A minutko3 wstawiając tutaj ten przepis nie namawiam nikogo aby został weganem, tylko do spróbowania przepisu :) a co do Ciebie to faktycznie poszukaj trochę informacji na temat wegetarianizmu, zanim wydasz negatywną opinie,wujek google posiada dużą wiedzę z całego świata na ten temat :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.