- Dołączył: 2010-03-09
- Miasto: Głogów
- Liczba postów: 49
28 kwietnia 2012, 22:11
Dla spróbowania albo na stałą zamianę tradycyjnej jajecznicy na wegetariańską :)
Tofucznica
Składniki: cebula; ząbek czosnku; pół zielonej papryki; 250g tofu; 1 łyżeczka kurkumy; 50ml wywaru warzywnego (gorącego); sól i pieprz do smaku.
Posiekaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty na odrobinie oleju (polecam patelnie beztłuszczową, smażenie bez oleju). Następnie dodaj posiekany czosnek i pół posiekanej papryki. Smaż dalej dopóki nie zmięknie cebula. Rozkrusz tofu nad patelnią, dodaj kurkumę i wymieszaj. Zalej wywarem i smaż dopóki tofu nie wchłonie wywaru. Przypraw do smaku.
Smacznego :):):)
- Dołączył: 2012-02-06
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 9990
28 kwietnia 2012, 22:16
Tofu to dla mnie takie "nic", poza tym jest b. drogie. Jajka kurzęcze żądzą!:D Zwłaszcza od takiej kurki dziobiącej trawkę - polecam, zupełnie inny smak niż te sklepowe. A tak na marginesie - czemu weganie nie jedza zadnych produktow pochodzenia zwierzecego? Ze niby tez nie sa do szczescia potrzebne (w ich mniemaniu)? Czy chodzi o to, ze kura cierpki znoszac jajko?:D
- Dołączył: 2009-09-29
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 574
28 kwietnia 2012, 22:53
bo zdaja sopbie sprawe z kad jajka wziely sie na sklepowych polkach...
http://www.youtube.com/watch?v=l0-b90boaQI&feature=related tak samo jak pozostale produkty zreszta, tradycyjne rolnictwo jakie czasem mozna spotkac jeszcze na polskich wsiach stanowi malenki procent wielkiego przemyslu spozywczego, i tak do szczescia takie produkty nie sa potrzebne...sowja droga wujek google nie gryzie
- Dołączył: 2010-03-09
- Miasto: Głogów
- Liczba postów: 49
28 kwietnia 2012, 23:11
Dziękuje editko1986 za poparcie i cenny link :):):)
A minutko3 wstawiając tutaj ten przepis nie namawiam nikogo aby został weganem, tylko do spróbowania przepisu :) a co do Ciebie to faktycznie poszukaj trochę informacji na temat wegetarianizmu, zanim wydasz negatywną opinie,wujek google posiada dużą wiedzę z całego świata na ten temat :)