28 kwietnia 2012, 11:26
Hej Dziewczyny! Na poniedziałek muszę upiec urodzinowy tort dla teścia - chcę zrobić czekoladowo-wiśniowy, nasączony alkoholem. Żeby nie był przekładany tylko kremem, myślalam o przełożeniu jednej warstwy konfiturą wiśniową zmieszaną z galaretką wiśniową. Zastanawiam się tylko czy przełożyć tym tort czy wyłożyć na samą górę tortu już jakodekorację? Próbowała któraś z Was? Sprawdzi się ta konfitura z galaretką czy może lepiej sama konfitura? Będę wdzięczna za pomoc :)
28 kwietnia 2012, 11:30
Nie spotkałam się nigdy z konfiturą połączoną z galaretką w torcie; sama konfitura jest genialnym rozwiązaniem.
28 kwietnia 2012, 11:34
Do srodka polecam samą konfiturę- ja zawsze daje miedzy biszkopty na cienka warstwę kremu ( nie wsiąkną w dół). Ale mysle, że na górze też by super wyglądały- tylko dałabym mało galaretki albo żerlatyne, żeby wisnie lekko zżelowały, a nie całkiem zastygły :)
28 kwietnia 2012, 11:41
nie sprawdzi się niestety, raczej nie łączy się galaretki z konfiturą jeśli już chciałabyś galaretkę na wierzchu jako dekoracje to polecam kupić wiśnie w zalewie, wyłożyć na wierzch i zalać tężejącą galaretką, ale sama konfitura do środka i najlepiej na pierwszą warstwę
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
28 kwietnia 2012, 11:45
Myśle ze sama konfitura z galaretka nigdy nie mieszalam