Temat: kasza manna.

Mam problem ( jak zwykle w weekend ) bo nie wiem co zrobić sobie jutro na śniadanie. Zawsze mam problem z wyborem między 3 posiłkami : kasza manna, owsianka i kasza jaglana z mlekiem. Mam ochotę na wszystko, a kaszę jaglaną jadłam przed wczoraj więc jutro zrobię sobie kaszę manną, ale chciałabym Was zapytać z jakich proporcji Wy ją robicie, żeby się najeść? Ile, mleka ile łyżek kaszy i jakie dodatki? :)
szklanka mleka, dwie duze lyzki kaszy mannej i gotuje az bedzie geste. pozniej przelewem do miseczki dodaje pol bana pokrojonego w kawalki i dwie kostki gorzkiej czekolady... MNIAM :)
Ja bardzo często mieszam kasze manną z płatkami. Zazwyczaj jakieś 70-80 g pochodzi z płatków/kaszy oczywiście na 250 ml mleczka 2%. Z dodatków najczęściej: siemie lniane, orzechy, suszona żurawina lub śliwki, wkrojone: jabłko, truskawki, gruszka, banan, otręby, cynamon, inka, kakao :)
fuu, nie nawidzę kaszy na rzadko, a z proporcji szklanka mleka-2łyżki kaszy taka wychodzi, poza tym to mała porcja.

możesz dodać łyżeczkę proszku budyniowego do mleka, będzie lepsza w smaku (tzn konsystencja), a dodatki takie jakie lubisz.
Duża porcja: 5 łyżek kaszy na 1,5 szklanki mleka.
Mała porcja: 3 łyżki kaszy na szklankę mleka.
Najbardziej z dodatków lubię z kakao naturalnym albo kawą zbożową, słodzę cukrem podczas gotowania się mleka lub miodem (to już polewam na wierzch).
Nie smakuję mi kaszka z owocami albo sokiem, co kto lubi:)
Ja sypie na oko. Lubię z truskawkami, jagodami lub bananami 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.