Temat: co wsadzić do ciasta francuskiego?

Robię w piatek urodzinki no i wiadomo, potrzebna jakaś wyżerka... Mam już pomysł na jakieś sałatki, koreczki etc, ale wymyśliłam że przydałoby się jakieś ciasto. Z racji że na przygotowanie całej imprezy mam jakieś 3,5h nie mogę wymyślać cudów. Stwierdziłam więc że kupie gotowe ciasto francuskie i wpakuje coś w środek, bo czym zawinę na kształt warkocza : wiecie mam nadzieje o co chodzi? Tylko teraz pytanie: macie jakiś przepis na "to coś w środku" ?:D Robiąc rogaliki pakuje tam nutelle, ale w przypadku wiekszego ciasta raczej odpada. Wiec?
mus jabłkowy?:)
jakiś krem karpatkowy/ptysiowy
A może zrób tak jak kremówkę z budyniem waniliowym czy śmietankowym?
To będzie jeden duży warkocz? ciężko będzie się to kroiło...
Ja proponuję krem budyniowy lub masę z mielonego twarogu i owoców (np brzoskwiń w puszce) z dodatkiem olejku waniliowego - pycha!
Konfiturę, mus jabłkowy lub masę budyniową - mniam;)
ja robię rodzince parówki w cieście francuskim.
Parówkę z plasterkiem sera czasami troche cebuli dodaję i zawijam ciastem francuskim i do piekarnika.

A ostatnio odkryłam świetne trójkąciki francuskie (ja zaś zrobiłam rogaliki bo miałam okrągłe ciasto francuskie) w środku z mięskiem z 2 udek z kurczaka, cebulą, pieczarkami i przyprawą z curry. Ostatnio zrobiłam je na spotkanie rodzinne i wszyscy zachwalali je. Są proste do przyrządzenia. POLECAM
link:  http://kuchniazesmakiem.bloog.pl/id,330923871,title,Ekspresowe-rozki-francuskie-z-pieczarkami-i-kurczakiem-na-ostro,index.html?ticaid=5e456
trudno się będzie kroiło..Ja wole na wytrawnie szynka, ser , albo wszelakie wariacje wprost ze stoiska fornetti ;D

Pasek wagi
mi sie wydaje że lepiej pokroić w kwadraty i zrobić takie fajne ciasteczka...u mnie to uwielbiają :) daję nutellę lub marmoladę...w zasadzie do takiego ciasta można dać wiele rzeczy...i na górę roztrzepane jajko
Pasek wagi
wsadzona została masa budyniowa :D Polecam --> ciasto smakowało jak całkiem konkretna karpatka;P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.