22 kwietnia 2012, 08:57
Na urodziny postanowiłam zrobić ten serniczek: http://nataliawine.com/2011/01/05/sernik-kokosowy/ . Mam jednak dwa pytanka do was, szczególnie do tych doświadczonych kucharek:
W swoim życiu zrobiłam tylko jednego sernika i nie wiem, czy mogę do masy dodać likieru malibu? A jeśli tak, to max ile? W przepisie jest już mleczko kokosowe, które dodam, ale chciałam dodatkowo wzmocnić aromat.
Czy jeżeli do powyższego przepisu chciałabym zrobić jeszcze spód z kruchego ciasta, to może ono piec się z sernikiem 1,5 godziny? Nie spali się?
Edytowany przez jogurtoowa 22 kwietnia 2012, 08:57
22 kwietnia 2012, 09:04
Kucharką nie jestem. Gotuje słabo, ale jedno muszę napisać: Sernik wygląda bajecznie. Mniam !
- Dołączył: 2011-05-22
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 1929
22 kwietnia 2012, 09:07
spód od sernika trzeba piec najpierw sam przez jakiś czas bo potem jak nałozysz na niego ser o sie tak dokładnie nie dopiecze. Nawet ja bedziesz piekła 1,5 godziny. A co do spalenia to watpię, mj (bzz uprzedniego pieczenia bez sera) wyszedł zakalcowaty kompletnie ;)
22 kwietnia 2012, 09:08
nie wiem, jak z likierem, ale spód podpiecz wcześniej, bo nasiąknie Ci od masy serowej
- Dołączył: 2011-02-14
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 2756
22 kwietnia 2012, 09:08
Myślę,że z malibu nie ma problemu. A kruchy spód ja rozpuściłam masło , wymieszałam z rozkruszonymi digestive, wyłożyłam formę i wsadziłam do lodówki na czas robienia masy twarogowej, potem piekłam 1,5 h i było okey ; )
22 kwietnia 2012, 09:42
Przepis jest na mała blache wiec wydaje mi sie ze mozesz dodac max 1 kieliszek malibu, co do kruchego spodu to zrobilabym tak jak radzi cynamonowa121 bo kruche ze zwyklego ciasta piecze sie krótko. Jesli nie masz wprawy w pieczeniu sernikow to dodaj troche Sernixa do masy, wtedy ciasto ci nie opadnie ;).