Temat: mięsne kulki z ciecierzycą

podzielę się z Wami fajnym przepisem ;) Szczególnie polecam osobom, które mają problem z właściwą ilością białka w jadłospisie (czytaj np. ja;)


Mięsne kulki z ciecierzycą

składniki: 0,5 kg mięsa wołowego mielonego, 1 puszka ciecierzycy, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mąki, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, tymianek, pieprz cayenne, kminek mielony, cynamon, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo starta

sposób wykonania: ciecierzycę i przyprawy traktujemy blenderem na gładką masę, do mięsa dodajemy 1 jajko, bułkę tartą i mąkę. mieszamy z masą ciecierzycową.
formujemy kulki wielkości nektarynki, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. pieczemy 20-25 min w temp. 220 st.C bez termoobiegu.

Z podanych składników wychodzą 22 kulki. 1 kulka ma 52 kcal :)
Pasek wagi
Fajny przepis. A gdzie kupujesz ciecierzycę w puszce? Ja obszukałam kilka sklepów u mnie i nie było...
Nienawidzę wołowiny
ciecierzycę kupuję w Leclercu.


Pasek wagi

minutka3 napisał(a):

Nienawidzę wołowiny


to użyj innego mięsa....

przepis bardzo fajny, ciekawa jestem smaku
Pasek wagi
uwielbiam ciecierzyce... robie podobnie te kuleczki - nazywamy my je Kofta (kefte) ale z mieska albo baraniego albo kurczaka - maz nie lubi wolowiny - choc ja tak :D i je gotujemy w sosiku z pomidorkami i sw kolendra

a ciecierzyce mozna kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia, suszona... moczysz cala noc w wodzie z sola, i potem gooootujesz dosc dlugo...  - chyba ze trafisz na puszkowa ;) to problem z glowy :)

ja dodatkowo uzywam innych przypraw, bo mam latwy dostep do nich (garam masala, kmin rzymski i kolendra)

musze koneicznie zrobic z twojego przepisu!!! szkoda ze zdjecia nie wstawilas ;) 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.