Temat: przepis na tort:)

Dziewczyny, macie jakieś przepisy  tort?  W sobotę moje dziecko kończy 2latka, a wczoraj zapowiedziała się rodzinka, więc pomyślałam, że upiekę tort:) Do dyspozycji mam swoje maliny i wiśnie w syropie jakby co;) może mi pomożecie coś upichcić, podając przepis na sprawdzony, dobry tort?;) z góry dzięki:*
http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/Tort-Szwarcwaldzki-Black-Forest-Cake.html
Może coś takiego?Tego przepisu nie próbowałam, ale robiłam już wiele ciast z tego bloga, również tortów i zawsze wychodziły idealnie.
http://www.makelifeeasier.pl/inne/malinowy-krol-przepis-na-tort-malinowy/ robiłam tort z tego przepisu, własnie z malinami ( tam sa podane truskawki w jednym podpunkcie, ale ja dałam przesiane od pestek maliny i wyszło znakomicie)! Jezeli jest to tort dla dzieci, to zamiast wina dolej odrobiny wody, chyba ze masz mrozone owoce, to wowczas woda jest juz w nich zawarta. Gorąco polecam!:) Nie jest to trudny torcik a efektowny, masy jest naprawdę sporo wiec i na udekorowanie wystarczy;P
A nie lepiej kupić gotowy?
Pasek wagi
nie, nie jestem zwolenniczką kupnych ciast wiem troszeczkę, co tam się dodaje
Na ten Szwarcwaldzki od razu mi ślinka pociekła, myślę, że w czerwcu na imienino-urodziny mojego męża go zrobię,  w sobotę będą go jadły też małe dzieci, malinowy za to super.
ja mam dobry przepis mojej mamuśki
robisz biszkopt:
mniej więcej wiesz jak?
7-8 żółtek ucierasz z cukrem(koło szklanki),
dodajesz mąkę(koło 1,5 szklanki - bardziej na wyczucie), proszek do pieczenia(nie za dużo) i pianę z białek
pieczesz, jak ostygnie przecinasz na pół
krem do przełożenia:
ubijasz śmietanę kremówkę 1/2 litra, jak zgęstnieje dajesz cukier puder(pół szklanki) i nie daj za późno tego cukru bo ci się masło zrobi, potem dwa serki homo naturalne, jak lubisz możesz dodać kawy rozpuszczalnej - będzie kawowy krem
polewa:
tabliczka białej czekolady rozpuszczasz na patelni,
dodajesz 2 łyżki mleka
jak ostygnie dodajesz serek naturalny philadelfia ewentualnie taki piątnicy jest podobny i polewasz po torcie
na wierzchu takiego białego tortu ładnie wyglądają świeże maliny albo wiśnie, albo porzeczki
ale może z tymi z syropu coś wymyślisz

naprawdę jest pycha :))
Pasek wagi
a ja co dam przepis sprawdzony :) robię torty na zamówienie więc zawsze wycodzą :) pieczesz biszkopt jaki chcesz,  ale do malin i wisni najbardziej pasuje ciemny, robisz poncz na bazie wody, cukru i cytryny (do wody ok 0,5 l dajesz całą cytrynę pokrojoną w plastry i słodzisz do smaku,  musisz spróbować, zagotujesz i do ostudzenia niech stoi), robisz bitą śmietanę, dzielisz ją np na 2 części większą i mniejszą,  zależy jaki biszkopt duży,  jesli maliny są mrożone musisz je odsączyć, dodajesz je do bitej śmietany i masz juz masę gotową, biszkopta kroisz na 3 placki, pierwszy sączysz ponczem, dajesz np dżem jaki masz, kładziesz drugi placek, sączysz ponczem i dajesz ta śmietane malinową, kładziesz 3 placek, sączysz ponczem i obsmarowujesz resztą śmietany wierzch i boki :) możesz dokupić w sklepie biszkopty gotowe jasne lub ciemne i zetrzeć je na tarce, będziesz miała posypkę do torta, którą obsypujesz boki, na wierzchu robisz dekoracje z wiśni,  wkladasz świeczki i tort jak marzenie :)
  Fiona, ile mam  odmrozić malin do tego torcika?? :)
zależy jaki duży ten tort ma być,  jak na tak mniej więcej 10-12 porcji to do śmietany wystarczy ja wiem tak garść porządna, bo jak za dużo będzie to ci się śmietana rozpłynie, no i podstawa muszą być rozdrobnione widelcem np
okej, to chyba na ten sie skusze, zobaczymy czy i mi wyjdzie;) Dziękuje bardzo!!:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.