Temat: Przepis na gofry!

Czy ktoś z Was, ma sprawdzony przepis na gofry? Ja swój gdzieś zgubiłam, a nie chcę robić z żadnych nie niesprawdzonych, niewiadomego pochodzenia. Help me!  
Na wielkie zarcie zawsze wszystko sie sprawdza i udaje 
Pasek wagi
robisz jak na biszkoptowe naleśniki:
3 jajka , szklana mleka, łyżeczka proszku , szczypta soli, łyżka cukru, 
jajka osobno ubij białka- dodasz je na końcu
Mąki dodawaj  do uzyskania dośc zwartek konsystencji- jak polejesz z góry to musi się wzorek robić nie od razu rozchodzićw ciasto. gęstsze  niż na naleśniki. Dodajesz stopniowo ubite białka i koniec.
i pieczesz i jak chcesz miec ładne to nalewasz do formy zamykasz  i obracasz ją o 180 stopni żeby ciasto rozlała się też na górnej częsci i czekasz....
śa wtedy pyszne i chrupiące 
2 male lyzeczki proszku do pieczenia,
7 lyzek oleju,
3 jajka
2 lyzki cukru
ok 1,5 szkl mleka zobacz zeby nie bylo za rzadkie ani za geste
2 szklanki maki
szczypta soli

Przepis sprawdzony i rewelacyjny. Gofry najlepsze, chrupiace sa od razu po wyjeciu z gofrownicy wiec najlepiej robic na biezaco, pozniej nabieraja wilgoci i traca ta chrupkosc :)
Pasek wagi
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
szczypta soli.

 ja go uwielbiam, dla mnie najlepszy :)
Ja robię tak :
1 lub 2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
2-3 łyżeczki cukru
ew. szczypta soli

Gofry:

- 75g otrębów owsianych

- 1 łyżka otrębów pszennych

- 1 jajko

- cukier lub odrobina miodu

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 125g jogurtu naturalnego  

Otręby pszenne i owsiane mielimy na puch. Do miski wsypujemy otręby, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Mieszamy. 

 

dove76 napisał(a):

2 male lyzeczki proszku do pieczenia, 7 lyzek oleju, 3 jajka2 lyzki cukruok 1,5 szkl mleka zobacz zeby nie bylo za rzadkie ani za geste2 szklanki makiszczypta soliPrzepis sprawdzony i rewelacyjny. Gofry najlepsze, chrupiace sa od razu po wyjeciu z gofrownicy wiec najlepiej robic na biezaco, pozniej nabieraja wilgoci i traca ta chrupkosc :)
moje gofry są bardzo długo chrupkie chyba że je zawiniesz w woreczek :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.