17 kwietnia 2012, 13:13
Czy ktoś z Was, ma
sprawdzony przepis na gofry? Ja swój gdzieś zgubiłam, a nie chcę robić z żadnych nie niesprawdzonych, niewiadomego pochodzenia. Help me!
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
17 kwietnia 2012, 13:15
Na wielkie zarcie zawsze wszystko sie sprawdza i udaje
17 kwietnia 2012, 13:19
robisz jak na biszkoptowe naleśniki:
3 jajka , szklana mleka, łyżeczka proszku , szczypta soli, łyżka cukru,
jajka osobno ubij białka- dodasz je na końcu
Mąki dodawaj do uzyskania dośc zwartek konsystencji- jak polejesz z góry to musi się wzorek robić nie od razu rozchodzićw ciasto. gęstsze niż na naleśniki. Dodajesz stopniowo ubite białka i koniec.
i pieczesz i jak chcesz miec ładne to nalewasz do formy zamykasz i obracasz ją o 180 stopni żeby ciasto rozlała się też na górnej częsci i czekasz....
śa wtedy pyszne i chrupiące
Edytowany przez jagoa 17 kwietnia 2012, 13:20
- Dołączył: 2006-11-09
- Miasto: Niemcy
- Liczba postów: 2377
17 kwietnia 2012, 13:27
2 male lyzeczki proszku do pieczenia,
7 lyzek oleju,
3 jajka
2 lyzki cukru
ok 1,5 szkl mleka zobacz zeby nie bylo za rzadkie ani za geste
2 szklanki maki
szczypta soli
Przepis sprawdzony i rewelacyjny. Gofry najlepsze, chrupiace sa od razu po wyjeciu z gofrownicy wiec najlepiej robic na biezaco, pozniej nabieraja wilgoci i traca ta chrupkosc :)
- Dołączył: 2012-01-12
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 684
17 kwietnia 2012, 13:43
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
szczypta soli.
ja go uwielbiam, dla mnie najlepszy :)
17 kwietnia 2012, 13:45
Ja robię tak :
1 lub 2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
2-3 łyżeczki cukru
ew. szczypta soli
- Dołączył: 2011-10-07
- Miasto: Szczawno-Zdrój
- Liczba postów: 15388
17 kwietnia 2012, 13:47
- 75g otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- cukier lub odrobina miodu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g jogurtu naturalnego
Otręby pszenne i owsiane mielimy na puch. Do miski wsypujemy
otręby, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt.
Mieszamy.
17 kwietnia 2012, 14:12
dove76 napisał(a):
2 male lyzeczki proszku do pieczenia, 7 lyzek oleju, 3 jajka2 lyzki cukruok 1,5 szkl mleka zobacz zeby nie bylo za rzadkie ani za geste2 szklanki makiszczypta soliPrzepis sprawdzony i rewelacyjny. Gofry najlepsze, chrupiace sa od razu po wyjeciu z gofrownicy wiec najlepiej robic na biezaco, pozniej nabieraja wilgoci i traca ta chrupkosc :)
moje gofry są bardzo długo chrupkie chyba że je zawiniesz w woreczek :)