- Dołączył: 2008-08-16
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 322
25 września 2008, 13:05
Bardzo lubię cukinię pod różnymi postaciami :) macie jakieś sprawdzone przepisy na "nią"
Ja zazwyczaj robię zupę krem z niej, lub placki podobne do placków ziemniaczanych. I jestem ciekawa co wy z niej robicie :)
- Dołączył: 2007-12-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 58
25 września 2008, 13:14
Ja cukinię duszę, na niewielkiej ilości oliwy (patelnia teflonowa) obsmażam cebulkę i startą marchewkę i startego selera, dodaje paprykę pokrojoną w kostkę, i posiekany czosnek, trochę jeszcze podsmażam, dodaję pokrojoną cukinię, curry i duszę aż cukinia będzie miękka. Dodaję sól, pieprz. Jak ktoś lubi to może dodać kiełbaski lub boczku (ja wolę same warzywa). podaję z ciemnym ryżem. Pyszne:)
- Dołączył: 2008-05-01
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 309
25 września 2008, 13:16
Ja cukinię przyrządzam tak: oliwie z oliwek podsmażam posiekaną cebulkę, potem dodaję pokrojoną w grubą kostkę cukinię, podlewam trochę wodą i duszę pod przykryciem aż zupełnie zmięknie. Doprawiam odrobinką soli, pieprzem, bazylią i różnymi ziołami, pod koniec jeszcze dodaję łychę koncentratu pomidorowego, mieszam i gotuję jeszcze chwilę. Mniam ;)
25 września 2008, 13:32
ja wolę jak cukinia zostaje lekko twarda
25 września 2008, 14:12
Ja robię łódeczki, a wygląda to tak:
cukinie trzeba przekroić na pół, wydrążyć środek, miąższ sparzyć gorącą woda i później posiekać. Na patelni dusimy pieczarki, miąższ cukinii, paprykę i trochę mielonego mięsa (najzdrowsze drobiowe). Doprawiamy czerwoną papryką, czosnkiem i kucharkiem lub tym kto, co lubi. Odparowujemy całą wodę, ale tak, zeby skladniki były lekko twardawe, bo później nadziewamy nimi skórkę cukinii (pozostałą po wydrązeniu) i zapiekamy w piekarniku przez ok 20-30 min, w zależności od tego czy lubimy twardawą czy miękką cukinię. Mozna posypać żółtym serem. Podajemy np. z ryżem brązowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie.
- Dołączył: 2007-10-22
- Miasto: Zakynthoska Wioska
- Liczba postów: 4332
25 września 2008, 14:17
Już był podobny temat poszukaj w wyszukiwarce na forum
- Dołączył: 2008-02-14
- Miasto: plaża słońca :D
- Liczba postów: 1102
25 września 2008, 14:34
ja robie kotlety z cukini.. Obieram cukinie, kroje na plastry 0.5 cm-doprawiam z obu stron sola i piepszem, obtaczam w jajku, potem w bulce i smaze na patelni:) smaczne, szybkie,proste:)
- Dołączył: 2006-05-21
- Miasto: Pólko
- Liczba postów: 52
25 września 2008, 14:35
ja uwielbiam cukinię-najbardziej smażoną jak kotlety schabowe(wiem, wiem,bomba kaloryczna ;)).Cukinię obieram, kroję w plastry,solę,maczam w jajku i bułce tartrej -i na patelni smaże z obu stron.Pycha!
- Dołączył: 2006-05-21
- Miasto: Pólko
- Liczba postów: 52
25 września 2008, 14:36
oj,wergra-uprzedziłaś mnie o pól minuty
- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto:
- Liczba postów: 2493
24 lipca 2011, 21:10
> ja robie kotlety z cukini.. Obieram cukinie, kroje
> na plastry 0.5 cm-doprawiam z obu stron sola i
> piepszem, obtaczam w jajku, potem w bulce i smaze
> na patelni:) smaczne, szybkie,proste:)
**pieprzem
jajko, panierka i olej = masakra !