13 kwietnia 2012, 11:22
Dziewczyny, upiekłam właśnie babeczki owsiane, dodałam sody zamiast proszku (po proszku do pieczenia były po 2 dniach twarde jak kamienie i niesmaczne :/). Natomiast po sodzie wydaje mi się jest taki specyficzny "mydlany" posmak w ustach. Czy znacie może jakieś sposoby neutralizacji smaku sody w wypiekach? Rozpuścic ssodę może w mleku? wodzie?
Chciałam zrobić cynamonowo jabłkowe jeszcze i wolałabym, żeby posmaku sodowego w nich nie było :)
Będę wdzięczna za rady!
:)
- Dołączył: 2011-01-31
- Miasto: Manhattan
- Liczba postów: 2736
13 kwietnia 2012, 11:41
uuu ciężko będzie...
może zrób nutellę dukana na to albo z dżemem niskosłodzonym zjedz, owocami?
- Dołączył: 2011-01-31
- Miasto: Manhattan
- Liczba postów: 2736
13 kwietnia 2012, 11:42
aaa teraz doczytałam, że pytasz o raz następny :)
Nie dodawaj sody! Ja kiedys odrobinę dałam i tak czuć.
Proszku dodaj ;)
13 kwietnia 2012, 12:18
hmmmm... znalazłam coś takiego:
"Usuwanie smaku sody w cieście.
Soda oczyszczona jest częstym składnikiem różnych cist i ciasteczek.
Często się zdarza,że po upieczeniu jej smak jest wyczuwalny w cieście.
Będzie niewyczuwalny, jeżeli tuż przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy
sodę oczyszczoną w niewielkiej ilości octu."
...ocet? do ciasta? :P
13 kwietnia 2012, 13:43
zrezygnowałam z octu, wybrałam mleko :) i smak jest o niebo lepszy :)