Temat: Jak zneutralizować smak sody oczyszczonej?

Dziewczyny, upiekłam właśnie babeczki owsiane, dodałam sody zamiast proszku (po proszku do pieczenia były po 2 dniach twarde jak kamienie i niesmaczne :/). Natomiast po sodzie wydaje mi się jest taki specyficzny "mydlany" posmak w ustach. Czy znacie może jakieś sposoby neutralizacji smaku sody w wypiekach? Rozpuścic ssodę może w mleku? wodzie?
Chciałam zrobić cynamonowo jabłkowe jeszcze i wolałabym, żeby posmaku sodowego w nich nie było :)
Będę wdzięczna za rady!
:)
uuu ciężko będzie...
może zrób nutellę dukana na to albo z dżemem niskosłodzonym zjedz, owocami?
Pasek wagi
aaa teraz doczytałam, że pytasz o raz następny :)
Nie dodawaj sody! Ja kiedys odrobinę dałam i tak czuć.
Proszku dodaj ;)
Pasek wagi
hmmmm... znalazłam coś takiego:

"Usuwanie smaku sody w cieście.

Soda oczyszczona jest częstym składnikiem różnych cist i ciasteczek. Często się zdarza,że po upieczeniu jej smak jest wyczuwalny w cieście. Będzie niewyczuwalny, jeżeli tuż przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy sodę oczyszczoną w niewielkiej ilości octu."

...ocet? do ciasta? :P
ocet? fuuuu
Pasek wagi
zrezygnowałam z octu, wybrałam mleko :) i smak jest o niebo lepszy :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.