Temat: Jak zaparzyć szynkę?

Witam! Mąż dostał szynkę wędzoną własnej produkcji. Pani powiedziała że trzeba ją zaparzyć i tu pojawia się problem bo nie mam pojęcia jak to się robi. Proszę o rady.
Może chodzi o gotowanie jej w wodzie, tak długo, aż zmięknie? Nie wiem, czy dobrze myślę, w każdym razie moja ciotka robiła tak z szynką.
Pasek wagi
Trzeba o ile wiem ugotowac ;P
Wkładasz szynkę do wrzątku, gotujesz max 5 minut i zostawiasz w garnku w tej wodzie, aż ostygnie. Ja tak zaparzałam
Pasek wagi

Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę,może tez tam byc ząbek czosnku, liśc laurowy ,cebula -  podgrzewamy ją prawie do wrzenia , następnie umieszczamy w nim uwędzoną szynkę do całkowitego zanurzenia i na wolnym ogniu parzymy około 1 godziny. (woda w garnku -powinna mieć ok. 80 stopni i  nie powinna się gotować ! )
Po godzinie parzenia, szynkę umieszczamy w zimnej wodzie a następnie wyjmujemy  pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zapewniam wszystkich ,że tak przygotowana szynka smakuje wyjątkowo:)

5 minut to stanowczo za mało na zaparzenie szybki, przez 5 minut nawet skórka sie dobrze nie zaparzy a co dopiero cała szyna :)  szynke mamy zaparzyc a nie sparzyć gorącą wodą

Po prostu ugotować. Wrzuc do wody liść laurowy i gotuj ;)
A ile gotować?
Jest napisane: koło 1 godziny

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.