Temat: Prośba o sprawdzony przepis na sałatkę GYROS

Każdy zachwala sałatkę gyros, a ja jej nigdy nie jadłam. Zamierzam zrobić ją na święta, w googlach znalazłam masę przepisów, część z pekińską, część z lodową, niektóre warstwowe, a inne mieszane, z jajkiem lub bez.... Macie jakiś wypróbowany przepis na smaczną wersję tej sałatki??? Będę wdzięczna :)
u mnie masz zdjęcia w pam jakby co.

ja na dół daję usmażona pierś z kurczaka, na to pół słoiczka ketchupu pikantnego z pudliszek, potem pokrojony w kosteczke ogórek konserwowy i pomidor na ćwiartki + cebula, na to reszta ketchupu, potem pekinka i na wierz jogurt grecki/majonez:)

Ja do gyrosa nie daję pomidorów.

Robię tak: na dół pierś z kurczaka w przyprawie gyros, ketchup, jajka, ogórek konserwowy majonez lub majonez wymieszany z jogurtem, kukurydza i kapusta pekińska. Uwielbiam tą sałatkę :)

1 glowka kapusty pekinskiej, 1 sloik ogorkow konserwowych, 2 puszki kukurydzy, 4 filety z kurczaka, 4 niewielkie czerwone cebule, przyprawa gyros, keczup, majonez

drobno kroimy ogorki, kapuste, cebule i filety z kurczaka. nastepnie pokrojone mieso smazymy na patelni z przyprawa gyros tak by mieso nabralo zlocisty kolor. po usmazeniu miesa mozemy przystapic do ukladanie skladnikow. warstwy ukladamy w nastepujacej kolejnosci liczac od dna miski:
mieso, majonez, ogorek, cebula, keczup, mieso, majonez, kukurydza, kapusta. salatka sprawdzona i zawsze smakuje :) polecam
Pasek wagi
ja to robię tak, opiszę warstwy jak lecą w misce:
sos [jogurt+majonez+czosnek+pieprz]
kapusta pekińska
mięso z kurczaka
czerwona cebula pokrojona w piórka [2 szt.]
ogórki konserwowe pokrojone w kostkę [biorę cały słoik]
kapusta pekińska
ketchup
mięso z kurczaka
kapusta pekińska tak żeby dół nie był goły :)
widze że jest wiele wersji. ja robie tak:


pierść z kurczaka w przypraiw gyros

na to cebula 

następnie majonez i ketchup ( można wymieszać ale warstwowo tzn.  1 majonez potem ketchu lepiej sie prezentuje)

potem ogurki konserwowe pokrojone w kostke i na to kapusta pekińska(do kapusty dodaje sos koperkowy)

nie trzeba robić jej warstowo można wymieszać... jak kto woli :)

polecam tą sałatke b.dobra w te święta też ją robie ;))

Pasek wagi
pierś z kurczaka smażę na spryskanej olejem patelni w przyprawie do gyrosa, wrzucam do pokrojonej kapusty pekińskiej, kroję cebulę, ogórka zielonego, korniszona, pomidora, groszek, kukurydzę, dodaję sos z jogurtu greckiego light i czosnku plus koperek. Pychota.
kostki cebuli, plasterki ogórka kiszonego, kukurydza i groszek, kurczak w przyprawie gyros, keczup, posypujemy kapustą pekińską a na wierzch majonez/jogurt
http://blog.więcek.pl/salatka_gyros.html

kliknik w ten link. masz fotograficznie przedstawiony cały proces robienia tej sałatki. polecam :)
A ja polecam gyrosa po mojemu:) układamy warstwowo na dnie sporej miski lub sporego naczynia żaroodpornego: 3-4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę (grubość wg uznania), panierowane w przyprawie gyros (np.prymat), usmażone i wystudzone. Na filety układamy pokrojone drobno pikle (korniszony) 3/4 średniego słoika, na to drobno pokrojone 1-2 cebule (najlepiej czerwone, ale biała też będzie ok). Całość polewany 1/3 części sosu zrobionego z 2 czubatych łyżek majonezu (ja używam winiary) i 6 - 8 łyżek ketchupu (u mnie pudliszki pikantny lub łagodny) dokładnie wymieszanego. Sos rozsmarować po całej powierzchni sałatki. Na ten sos wysypać dużą puszkę odcedzonej kukurydzy, Następnie pokrojony w polksiężyce cały pęczek selera naciowego (obrać z włókien). Na to wylać resztę sosu i na wierzch ułożyć pokrojoną w kostkę 1-2 czerwone papryki. Sałatka powinna się przegryźć przez noc. Polecam dla wielbicieli chrupania. Jest przepyszna. I nigdy się nie nudzi:))
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.