- Dołączył: 2011-09-22
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1259
5 kwietnia 2012, 17:40
chciałam się z wami podzielić przepisem na sernik królewski, akurat dobry na święta.
mi bardzo smakuje i nie jest trudne do przygotowania, bo jeśli 15-tka dała rade to wy tym bardziej :)
moje wyszło tak:
![]()
ruchy spód do sernika:
3 szklanki mąki
150g masła
2/3 szklanki cukru pudru
2 jajka
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa na sernik:
1kg sera
6 jajek
1 szklanka cukru
100g masła miękkiego
Najpierw robię kruchy spód. Odmierzam mąkę, dodaje cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao oraz masło i siekam. Dodaję jajka i zagniatam aż ciasto będzie gładkie.
1/3 ciasta chowam do lodówki a resztą wyklejam formę. Wstawiam na 15 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie przygotowuję masę serową. Białka oddzielam od żółtek, do żółtek dodaje cukier i kręcę kogel. Dodaję masło i ucieram dalej, dodaje ser i dokładnie miksuję. Ubijam pianę z białek na sztywno.
Mieszam pianę z resztą serowa masy i przekładam na podpieczony spód, na wierzch skubię ciasto to co odłożyłam. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 10-30 minut, czas zależy od sera i formy. Stan upieczenia sprawdzam poruszając formą - jeśli środek sernika już nie jest galaretowaty to sernik jest upieczony.
Zostawiam by całkowicie wystygł, najlepiej przez noc.
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
5 kwietnia 2012, 17:42
Moze kiedys wyprobuje gdy skończę diete
- Dołączył: 2011-09-22
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1259
5 kwietnia 2012, 17:58
ja użyłam twaróg chudy zwykły
- Dołączył: 2011-10-28
- Miasto: Niue
- Liczba postów: 8484
5 kwietnia 2012, 18:12
za dużo jajek jak na jedno ciasto :D
5 kwietnia 2012, 18:16
ja jestem wierny rosie :)
i ogólnie przepisom mojej mamy/babci:P
- Dołączył: 2012-03-11
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 695
5 kwietnia 2012, 19:53
adveenture napisał(a):
ja jestem wierny rosie :)i ogólnie przepisom mojej mamy/babci:P
Z rosą jest pyszny, ale wiedeński też jest dobry polany czekoladą mmm.
A co do twarogu najlepszy jest