Temat: Pytanie dot. owsianki

Zauważyłam, ze dużo dziewczyn pisze,  że  jedzą owsianke z jogurtem naturalnym. Zastanawia mnie, jak Wy ją w takim przypadku przyrządzacie. Ja zawsze robie na ciepło, uprzedno ją jeszcze namaczam w wodzie, żeby była bardziej miękka i napęczniała. Jak wrzuce takie "surowe" płatki do jogurtu to chyba nie zmiękną, co? Namaczacie je też wcześniej, bo dosyć twarde są... Jeśłi tak to w wodzie, czy mleku... Moze to głupie, ale serio nie wiem, jak zrobić tę owsianke z jogurtem:(


Dzieki za wyrozumiałość;)

Pasek wagi
Ja zalewam płatki małą ilością gorącej wody na noc, płatki wchłaniają całą wodę i dopiero na następny dzień rano, kiedy są miękkie, mieszam je z jogurtem naturalnym i dodatkami.
A ja np nie znoszę rozmiękczonych płatków więc kupuję tylko górskie, zalewam mlekiem, na 40sekund do mikrofali żeby były ciepłe, dodaję jakiś owoc do niej i wszystko ;) Z jogurtem to samo oprócz mikrofali ;P
O to mi własnie chodziło. Dziękuję za odpowiedź
Pasek wagi
górskie mają bardzo wysoki indeks glikemiczny ze względu na to że sa mocno przetworzone (tak na marginesie dodam)

manru napisał(a):

górskie mają bardzo wysoki indeks glikemiczny ze względu na to że sa mocno przetworzone (tak na marginesie dodam)

Nieprawda. Wysoki indeks glikemiczny mają płatki błyskawiczne (85). Bo to one są mocno przetworzone.
Górskie mają taki jak zwykłe (czyli koło 50).
Pasek wagi
Fuj, te miękkie płatki owsiane mi w ogóle nie smakują. Blebleble.

Artekm napisał(a):

manru napisał(a):

górskie mają bardzo wysoki indeks glikemiczny ze względu na to że sa mocno przetworzone (tak na marginesie dodam)
Nieprawda. Wysoki indeks glikemiczny mają płatki błyskawiczne (85). Bo to one są mocno przetworzone.Górskie mają taki jak zwykłe (czyli koło 50).

True story ;) Po błyskawicznych jestem też szybko głodna a tymi się najadam na dłużej i to ma związek z mniejszym IG tych moich  (chociaż lepszym słowem byłoby napycham bo po jednej misce płatków nawet kawa ledwo wchodzi ;P)

Hmm a próbowałaś sam jogurt do płatków ? Może akurat Tobie będzie odpowiadał.

Ja płatki owsiane zalewam małą ilością gorącej wody, tak żeby troszeczkę napęczniały. Też nie lubie rozwalonych, miękkich dlatego zostawiam to w takiej postaci dosłownie na minutkę. Jak dasz po tym czasie jogurt to nie beda takie złe ;) zawsze mozesz sie poratowac wkrojona suszoną sliwką itp. ;))

Polecam owsiane placuszki :D Wystarczy zmieszać szklankę płatków owsianych z jajkiem, ewentualnie przyprawić na słono lub słodko- ja dodaję cynamon i smażyć bez tłuszczu na teflonie. Mega smaczne!
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.