Temat: Pierś z kurczaka z piekarnika

Hej jak robicie pierś z kurczaka i ile czasu powinno być w piekarniku taki cały?ja własnie zrobiłam tak posypałam pierś z kurczaka przyprawą do kurczaka pokroiłam surowe pieczarki z 3 sztuki. Ułozyłam na folii aluminiowej piers i na to dałam pieczarki i zawinełam. Jak sadzicie moze byc?
spoko ale nie trzymaj dluzej niz 10 minut bo bedzie sucha. Ogolnie nigdy nie robilam samej piersi w piekarniku bo jest to miesa ktore robi sie w 5 minut wiec szkoda wogole nagrzewac piekarnik.
Ja trzymam 15 minut w piekarniku :) zależy od wielkości, grubości
A nie lepiej natrzec jakimiś ziolami albo papryka niż sama chemia
Pasek wagi
Wg mnie warto, robię taki obiad co 2 dni. Piekarnik grzeje z termoobiegiem na 180 stopni i pierś z kurczaka piecze się ok 25 min, zależy też od wielkości.
Pasek wagi
a ja robię pierś w taki sposób:
pierś moczę w jajku i obtaczam w płatkach kukurydzianych, piekę 20min w 200stopniach, do tego robię pieczone ziemniaki "ala frytki", Ziemniaki  kroję w paski, moczę je w białku jajka, do tego dodaję przyprawę do ziemniaków, piekę również w 200stopniach ale ok godziny ( w zależności od tego jak bardzo chcemy aby "frytki" były chrupkie)
Zawsze najpierw zaczynam od pieczenia ziemniaków, a później dokładam do nich pierś. Obiad pyszny!!

Pieczona pierś z kurczaka przepis

  • 5 – 6 piersi z kurczaka – bez kości i bez skóry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  1. Piekarnik rozgrzej do 205°C
  2. Oliwę i pozostałe przyprawy wrzuć do miski i wymieszaj.
  3. Wrzuć umyte piersi z kurczaka i dobrze wymieszaj, aby przyprawy dokładnie oblepiły mięso.
  4. Naczynie żaroodporne lub patelnie delikatnie smarujemy oliwą, kładziemy na nie pierś i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz 22 – 26 minut lub do momentu, aż mięso osiągnie 74°C.
  6. Po upieczeniu odstaw na 5 minut, aby odpoczęło.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.