- Dołączył: 2011-12-27
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 459
4 kwietnia 2012, 15:40
Hej jak robicie pierś z kurczaka i ile czasu powinno być w piekarniku taki cały?ja własnie zrobiłam tak posypałam pierś z kurczaka przyprawą do kurczaka pokroiłam surowe pieczarki z 3 sztuki. Ułozyłam na folii aluminiowej piers i na to dałam pieczarki i zawinełam. Jak sadzicie moze byc?
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
4 kwietnia 2012, 15:42
spoko ale nie trzymaj dluzej niz 10 minut bo bedzie sucha. Ogolnie nigdy nie robilam samej piersi w piekarniku bo jest to miesa ktore robi sie w 5 minut wiec szkoda wogole nagrzewac piekarnik.
4 kwietnia 2012, 15:50
Ja trzymam 15 minut w piekarniku :) zależy od wielkości, grubości
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
4 kwietnia 2012, 17:04
A nie lepiej natrzec jakimiś ziolami albo papryka niż sama chemia
- Dołączył: 2011-03-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 477
4 kwietnia 2012, 23:01
Wg mnie warto, robię taki obiad co 2 dni. Piekarnik grzeje z termoobiegiem na 180 stopni i pierś z kurczaka piecze się ok 25 min, zależy też od wielkości.
- Dołączył: 2012-02-21
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 22
5 kwietnia 2012, 17:18
a ja robię pierś w taki sposób:
pierś moczę w jajku i obtaczam w płatkach kukurydzianych, piekę 20min w 200stopniach, do tego robię pieczone ziemniaki "ala frytki", Ziemniaki kroję w paski, moczę je w białku jajka, do tego dodaję przyprawę do ziemniaków, piekę również w 200stopniach ale ok godziny ( w zależności od tego jak bardzo chcemy aby "frytki" były chrupkie)
Zawsze najpierw zaczynam od pieczenia ziemniaków, a później dokładam do nich pierś. Obiad pyszny!!
- Dołączył: 2018-10-29
- Miasto: warszawa
- Liczba postów: 2
29 października 2018, 13:11
- 5 – 6 piersi z kurczaka – bez kości i bez skóry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawy włoskiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- Piekarnik rozgrzej do 205°C
- Oliwę i pozostałe przyprawy wrzuć do miski i wymieszaj.
- Wrzuć umyte piersi z kurczaka i dobrze wymieszaj, aby przyprawy dokładnie oblepiły mięso.
- Naczynie żaroodporne lub patelnie delikatnie smarujemy oliwą, kładziemy na nie pierś i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 22 – 26 minut lub do momentu, aż mięso osiągnie 74°C.
- Po upieczeniu odstaw na 5 minut, aby odpoczęło.