Temat: Mintaj?

Kupiłam dziś filet z mintaja i tak się zastanawiam jak i z czym go przyrządzić. Mam pomysł żeby zrobić go w piekarniku albo na parze ale kompletnie nie wiem jakie do niego przyprawy, jakie zioła...
Co możecie mi polecić? Macie jakieś lekkie sprawdzone przepisy z mintajem w roli głównej?
Zioła prowansalskie i sok z cytryny!
A jak długo piec?
Zioła, sok z cytryny i rybka do piekarnika :) możesz upieczoną rybkę zjeść z sosem czosnkowym w wersji dietetycznej: zioła (ja daje bazylia, oregano i koperek), 2 ząbki czosnku i na rybkę z warzywami smakuje wyśmienicie.
Zalezy od wielkośći, grubości ryby...tak 15-20 min w piekarniku 180 stopni
zapomniałam dopisać, że do sosu czosnkowego jogurt 0 % :)
O nie, z sosu czosnkowego zrezygnuje bo później dwa dni nie mogę wytrzymać ze swoim oddechem :P
Ty masz świeżego mintaja, czy filet. Jak filet to wystarczy w folie zawinąć, dodać liść laurowy, paprykę świeżą, trochę tymianku i piec w piekarniku zawinięty w folii. Możesz też udusić go z curry na patelni, na koniec dodając troszkę jogurtu. Ja lubię dodawać filet do zupy  pieczarkowej z hortexu.
albo podsmażyć z curry i papryką słodką :) Tak po indyjsku ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.