1 kwietnia 2012, 19:44
Macie jakieś fajne pomysły na placuszki, np otrębowe, które byłyby niskokaloryczne i mogłabym je zrobić dzień wcześniej i zjeść na śniadanie. ( podawajcie kaloryczność )
- Dołączył: 2008-03-10
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 13044
1 kwietnia 2012, 20:04
Nie wiem ile kcal, ale niewiele maja placuszki platki owsiane + bialko (lub cale jajka, tylko wiadomix ze zoltko ma relatywnie duzo kcal), to pomieszac i usmazyc na kropce oleju. Jezeli chcesz to mozesz inne rzeczy do nich dodac, np. cynamon, slodzik/cukier. A po usmazeniu to mozna zjesc z musem jablkowym, jogurtem, dzemem etc. no a kcal beda zalezec od uzytych skladnikow :)
1 kwietnia 2012, 20:11
Ja bardzo często robię sobie na śniadanie naleśniki otrębowe ;) Przyrządza się je dość szybko i smakują wyśmienicie. Składniki to: 3 łyżki otrąb (pszenne, owsiane, nie ma znaczenia), jedno jajko i odrobina cynamonu. To wszystko mieszam w miseczce, a w międzyczasie rozgrzewam patelnię teflonową. No, a potem 'smażę', jak zwykłego naleśnika, tyle, że bez żadnego=zbędnego tłuszczu. Najbardziej mi smakują z twarogiem chudym i konfiturą truskawkową. Także polecam ;)
1 kwietnia 2012, 20:12
Ah, zapomniałam o kaloryczności. Sam naleśnik ma 250 kcal, a z twarożkiem to ok. 280/290 kcal.
- Dołączył: 2012-03-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 242
1 kwietnia 2012, 20:34
hm nie wiem jaka kaloryczność, ale zapewne niewiele - składniki na 4 placuszki
1 łyżka mąki żytniej razowej - może być inna razowa
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1 łyżka cynamonu [ale jak ktoś nie lubi to niekoniecznie]
1 łyżka jogurtu naturalnego [najlepiej 0 %]
1 jajko [osobno żółtko osobno białko, jeżeli macie samo białko, bo wam zostało to też może być, wtedy wiadomo, bez żółtka]
mieszamy suche składniki + jogurt + żółtko, ubijam pianę z białka i delikatnie mieszam, smażę na patelni do smażenia naleśników na odrobinie oleju [najlepiej kokosowego, bo jest dużo zdrowszy ;)] placuszki o średnicy ok 5 cm :) najlepiej smakują z musem jabłkowym aaaalbo z jogurtem owocowym :)
- Dołączył: 2012-03-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 242
2 kwietnia 2012, 16:43
ludzie co wam z tym proszkiem do pieczenia? :) nie lepiej po prostu ubić białko na sztywno? wychodzi to samo, a zdrowiej.. ;) do pieczonego ciasta rozumiem, ale do placków? ;) a placki wyglądają świetnie można by je trochę zmodyfikować, żeby miały mniej kalorii ;)
- Dołączył: 2008-03-10
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 13044
2 kwietnia 2012, 17:57
steppingstone napisał(a):
ludzie co wam z tym proszkiem do pieczenia? :) nie lepiej po prostu ubić białko na sztywno? wychodzi to samo, a zdrowiej.. ;) do pieczonego ciasta rozumiem, ale do placków? ;) a placki wyglądają świetnie można by je trochę zmodyfikować, żeby miały mniej kalorii ;)
Tylko ze patrzac na skladniki odzywcze w tych plackach to jest idealne na 3 osoby na obiad jezeli sie doda warzywa i wegle zlozone lol Troche dziwne takie cos na sniadanie w tych ilosciach jesc.... Za duzo bialka i tluszczu za malo wegli na jedna osobe na jeden posilek...