1 kwietnia 2012, 11:51
szukam jakiegoś dobrego przepisu na łososia (świeżego) na obiad.
Zazwyczaj gotowałam na parze i podawałam z sosem koperkowo-cytrynowym ale tym razem wolałabym coś innego.
macie jakieś pomysły??
1 kwietnia 2012, 11:57
ja robię w piekaniku :) tylko sól i łosoś :D
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
1 kwietnia 2012, 12:21
ja posypuje pieprzem cytrynowym i do piekarnika :) pysznosci..
1 kwietnia 2012, 12:30
a jak myślicie jak lepiej upiec w rękawie czy na takiej podstawce jak do gilla?
- Dołączył: 2011-03-15
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 1212
1 kwietnia 2012, 14:14
Ja kiedyś jadłam u cioci takiego w musztardzie. Najlepiej zrobiona ryba jaką w życiu jadłam!
- Dołączył: 2012-03-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 242
1 kwietnia 2012, 18:11
hmmm można łososia natrzeć startym imbirem położyć kilka plasterków cytryny, trochę soli, zrobić paczuszkę z folii aluminiowej i na 10 - 15 min do pieca aaa i jak masz filet ze skórą, to kroisz na takie kawałki mniej więcej po 4 cm szerokości i gdzieś tak w połowie nacinasz wzdłuż praktycznie do samej skóry i rozkładasz - wychodzi ładny dzwonek i szybciej sie piesze
jak chcesz wersję bardziej na bogato to robisz takie 'masełko' czosnkowo- koperkowe i dodatkowo smarujesz po wierzchu łososia [pół łyżeczki masła 2 ząbki czosnku + 2 łyzeczki kopru - najlepiej świeżego]
to są takie standardy sprawdzone - zawsze smakują świetnie i zawsze wychodzi :)
- Dołączył: 2007-11-08
- Miasto: B
- Liczba postów: 11273
1 kwietnia 2012, 18:15
ja marynuję w sosie teriyaki i smażę na patelni bez tłuszczy pod przykryciem na średnim ogniu, ale dla mnie najlepszy jest lekko posolony solą morską i posypany świeżo mielonym pieprzem i także smażony bez tłuszczu