Temat: przepis na łososia

szukam jakiegoś dobrego przepisu na łososia (świeżego) na obiad.
Zazwyczaj gotowałam na parze i podawałam z sosem koperkowo-cytrynowym ale tym razem wolałabym coś innego.

macie jakieś pomysły??

ja robię w piekaniku :) tylko sól i łosoś :D
ja posypuje pieprzem cytrynowym i do piekarnika :) pysznosci.. 
Pasek wagi
a jak myślicie jak lepiej upiec w rękawie czy na takiej podstawce jak do gilla?
Ja kiedyś jadłam u cioci takiego w musztardzie. Najlepiej zrobiona ryba jaką w życiu jadłam! 
hmmm można łososia natrzeć startym imbirem położyć kilka plasterków cytryny, trochę soli, zrobić paczuszkę z folii aluminiowej i na 10 - 15 min do pieca aaa i jak masz filet ze skórą, to kroisz na takie kawałki mniej więcej po 4 cm szerokości i gdzieś tak w połowie nacinasz wzdłuż praktycznie do samej skóry i rozkładasz - wychodzi ładny dzwonek i szybciej sie piesze

jak chcesz wersję bardziej na bogato to robisz takie 'masełko' czosnkowo- koperkowe i dodatkowo smarujesz po wierzchu łososia [pół łyżeczki masła 2 ząbki czosnku + 2 łyzeczki kopru - najlepiej świeżego]

to są takie standardy sprawdzone - zawsze smakują świetnie i zawsze wychodzi :)
ja marynuję w sosie teriyaki i smażę na patelni bez tłuszczy pod przykryciem na średnim ogniu, ale dla mnie najlepszy jest lekko posolony solą morską i posypany świeżo mielonym pieprzem i także smażony bez tłuszczu 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.