- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 marca 2012, 10:19
31 marca 2012, 10:22
31 marca 2012, 10:44
31 marca 2012, 11:01
MAZUREK kajmakowy
Składniki:
Ciasto:
300g mąki 1 i ¾ szklanki)
200g schłodzonego masła (niecała kostka)
100g cukru pudru (1/2 szklanki)
1 jajko
Masa kajmakowa:
1 szkl. Śmietanki 18% (250ml)
10 łyżek cukru
60g masła
Esencja waniliowa
Poza tym:
marmolada
dekoracje (orzechy, kolorowe jajka, skórka pomarańczowa, migdały)
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Chłodzić ok. 45 minut w lodówce. Ciasto podzielić na pół. Z każdej polówki rozwałkować placek o grubości ok. pół centymetra. Każdy placek piec po 30 minut w 190 stopniach aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą, ale bardzo cienko.
Masa kajmakowa:
Śmietankę gotować z cukrem stale mieszając, uważając, żeby się nie przypaliła. Należy gotować w dużym garnku na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut. Gdy masa zgęstnieje, a spuszczona z łyżki kropla zastyga, zdjąć garnek z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczone masło i aromat waniliowy i chwilę ucierać drewnianą łyżką.
Kajmak wylać na mazurek, gdy jeszcze jest ciepły, ponieważ szybko zastyga. Udekorować.