- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 marca 2012, 14:11
26 marca 2012, 09:53
Rzeczywiście dietetycznego pod taki mazurek nie zjadziesz - wafle nie uniosą. Pozostaje w miarę cienkie rozwałkowanie. Najmniej tłusty wydaje mi się ten - sprawdzony:
Ok. 0,5 kg krupczatki, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, jedno masło roślinne 250g + jedna łyżka masła. Zagnieść, nakłuć widelcem. To przepis na blachę z piekarnika, czyli nawjsiekszą (na ok. 5-6 pomarańczy).
Lżejszy jest spód kokosowy, ale raczej pod czekoladowy wierzch, który podbije kalorie. Pomarańcze mogą go rozmoczyć.
Spód
białko 2 dużych jajek
½ szklanki cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (lepsze drobne)
Rozgrzać piekarnik do 135ºC. Białko
rozkłócić widelcem, żeby było płynne, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Gdy
cukier jest na wpół rozpuszczony, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać
składniki. Natłuścić prostokątną blaszkę do tart o wymiarach 25 cm x 10 cm i
przełożyć do niej kokosową masę. Palcami zamoczonymi w zimnej wodzie docisnąć
ją do dna i ścianek. Piec przez 35 – 45 min, obracając foremkę o 180º w połowie
pieczenia, aż spód zezłoci się na brzegach. Ostudzić w foremce, a następnie
ostrożnie wyjąć.