Temat: niskokaloryczny mazurek na święta?

zna ktoś przepis na dietetyczny spód do mazurka? żeby nie było w nim 1,5 kostki masła :) 

dla zainteresowanych: wierzch robię z pomarańczy, które parzę, mielę przez elektryczną maszynką do mięsa (w całości ze skórą) i smażę jak powidła z małą ilością brązowego cukru, więc taki wierzch jest w miarę niegroźny ;)
Oj chyba takowego nie ma 
Pasek wagi

Rzeczywiście dietetycznego pod taki mazurek nie zjadziesz - wafle nie uniosą. Pozostaje w miarę cienkie rozwałkowanie. Najmniej tłusty wydaje mi się ten - sprawdzony:

Ok. 0,5 kg krupczatki, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, jedno masło roślinne 250g + jedna łyżka masła. Zagnieść, nakłuć widelcem. To przepis na blachę z piekarnika, czyli nawjsiekszą (na ok. 5-6 pomarańczy).

Lżejszy jest spód kokosowy, ale raczej pod czekoladowy wierzch, który podbije kalorie. Pomarańcze mogą go rozmoczyć.

Spód
białko 2 dużych jajek
½ szklanki cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (lepsze drobne)
Rozgrzać piekarnik do 135ºC. Białko rozkłócić widelcem, żeby było płynne, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Gdy cukier jest na wpół rozpuszczony, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać składniki. Natłuścić prostokątną blaszkę do tart o wymiarach 25 cm x 10 cm i przełożyć do niej kokosową masę. Palcami zamoczonymi w zimnej wodzie docisnąć ją do dna i ścianek. Piec przez 35 – 45 min, obracając foremkę o 180º w połowie pieczenia, aż spód zezłoci się na brzegach. Ostudzić w foremce, a następnie ostrożnie wyjąć.


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.