Temat: Pieczona ryba prosze o przepis.

Chciałabym dziś na obiad zrobić zamiast smażonej ryby to pieczoną tylko nie wiem jak to sie robi. Będę robiła z filetu z dorsza proszę o jakies fajne przepisy.
Przypraw solą i pieprzem, połóż na rybę plasterek cytryny i gałązkę świeżego kopru. Zawiń i piecz.
jak masz piekarnik z funckją grilla - to wrzuć ją na ruszt ( tylko blachę pod ruszta bo będzie kapać) natartą oliwą z przyprawami, albo cytryną z przyprawami

a jak nie to z przyprawami w folię
my lubimy ze sporą dawką cytryny i koperku + odrobina pieprzu cytrynowego

agataq napisał(a):

jak masz piekarnik z funckją grilla - to wrzuć ją na ruszt ( tylko blachę pod ruszta bo będzie kapać) natartą oliwą z przyprawami, albo cytryną z przyprawamia jak nie to z przyprawami w folięmy lubimy ze sporą dawką cytryny i koperku + odrobina pieprzu cytrynowego
A moge do naczynia żaroodpornego? Bo to jest taki stary gazowy piekarnik:/
możesz, pewnie

albo zawinąć w folię spożywczą - tą srebrną :)
pieczesz króciutko, z 20 -30 minut w 180 - 200stopniach max - rybka szybko się robi

agataq napisał(a):

możesz, pewniealbo zawinąć w folię spożywczą - tą srebrną :)pieczesz króciutko, z 20 -30 minut w 180 - 200stopniach max - rybka szybko się robi
Dzięki już wszytsko wiem. Ja też uwielbiam jak jest dużo cytryny:)
Natrzyj wegeta i papryka słodka albo chili jak wolisz
Pasek wagi

ja ostatnio zrobiłam morszczuka ze swojego wymyślonego przepisu i wyszedł świetny :)

składniki:

1 kg ryby , 2-3 marchewki , papryka czerwona, kawałek pora, pół cebulki , ok 10 pieczarek, przyprawy do smaku, jogurt naturalny

wykonanie:

Marchew zetrzeć na grubej tarce, pieczarki posiekać, pokroić por i cebulkę, wrzucić wszystko do dużej miski, doprawić , wlać ok pół opakowania jogurtu naturlnego. Rybkę doprawić, natrzeć czosnkiem pokropić cytryną. Połowę porcji warzyw wrzucić do naczynia żaroodpornego, położyć rybkę, przykryć resztą warzyw. Piec w 200 stopniach ok 50 min. Smacznego :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.