- Dołączył: 2007-04-08
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 71
21 lipca 2007, 12:07
Macie może jakieś sprawdzone, dobre przepisy na cukinię? Ja mam zamiar zrobić zapiekaną cukinię faszerowaną mięsem mielonym ale zobaczymy co z tego wyjdzie
Jeśli macie jakieś pomysły to chętnie wypróbuję. Cukinia ma mało kalorii więc dla odchudzajacych się jak najbardziej
22 lipca 2007, 18:30
ja robię placki z cukini identycznie jak ziemniaczane tylko ziemniaki zastępuję cukinią,mniammmm,polecam:-)
- Dołączył: 2007-05-31
- Miasto: Cala Dor Majorka
- Liczba postów: 559
23 lipca 2007, 20:22
przepis na leczo :)
Składniki:
* 3srednie cukinie
* papryka zółta i czerwona
* 1cebule
* można dodać Pieczraki ( ja nie dodaje)
* 1 duża podwujna PIERŚ z Kurczaka
* oregano troszke pieprzu soli ( do smaku jak woli )
* mozna dać rosołku (kostke) JA NIE DAJE bo to sama chemia!!! ;/
* i koncetrat pomidorowy ( 2-3 łyżeczki )
* koperek i pietrzuszke świezo do posypania ale to jak juz bedzie całe danie Gotowe :)
Cukinie obieramy i krojimy w kostek do dużego garnka...
na patelni DUSIMY w Odrobinie wody i masełka Porkojone w kostke Papryke cebulke i piersc z kurczaka !!! do miseczki dajemy 3 łyzeczki konetratu rozpuszczamy z woda przygotowana ciepła mieszamy aby koncetrat stworzył jednolita mase dodac do tego oregano pieprzu soli ... jesli miesko jest juz dobrze uduszone i warzywa miekie dodajemy mase i mieszamy aby dobrze rozprowadzic konetrat jesli komus nie odpowiada smak mozna jescze przyrwaic wedóg swego gustu .....
Cukinie ktora jest w Garnku Dusimy z dodatkiem małych ilosciach wody mozna dac 3 ziela angielskie i 2 liscie laurowe ... po dusic chwilke sama cukinie i potem reszte składikow dodac wymieszac dokładnie i dalej dusic aby wszytsko dokładnie doszło do siebie ... mozna na koniec dolac jeszcze troche wody z rosołkiem .... ale nie koniecznie ....
Danie powino podawać sie z Makaronem i opficie posypac Pietryszka i koperkiem
I to chyab wszytko jesli czegoś niewiecie pytajcie :)
26 lipca 2007, 17:37
Ja mam dośc prosty przepis...Tylko nie pamiętam co i ile ale jakoś dacie radę...
Sałatka z cukini
Obrać <dajmy na to 2 cukinie>
pokroić ją w 1 szerokości paski
Wrzucić do miski pokrojoną cukinie
I teraz lejemy na nia sos...
Sos składa się z
Wersja dietetyczna-jogurtu naturalnego
Wersja nie dietetyczna z majonezu
Ale też mozna troche majonezu i jogurtu naturalnego
tak pół na pół...:)
Do tego dodajemy czosnek doprawiamy sola i pieprzem i oczywiście posypujemy spora ilościa natki pietruszki..:)
Wszystko razem mieszamy i gotowe..Przepraszam że dośc chaotycznie to opisałam ale napewno zrozumiecie jak to sie robi..:) Smacznego...:)
26 lipca 2007, 17:39
<źle wpisałam..:)> cuknia ma zostac pokrojona w paski o szerokości jednego centymerta..>
26 lipca 2007, 17:40
Zamiast Natki pietruszki bardzo dobrze sprawuje sie tez koperek...to chyba na tyle poprawek..
28 lipca 2007, 21:12
Zupa-krem z cukinii
Dwie duże cukinie albo kilka mniejszych (ok 135 kcal)
Kostka rosołku drobiowo - wołowego (ok 26 kcal)
Duża cebula (ok 33 kcal)
Do smaku przyprawy
Cukinię obrać ze skóry, przekroić, pozbyć się nasion po czym pokroić w kostkę.
Obrać i pokroić drobno cebulę.
Wrzucić to do garnka, zalać mniej więcej litrem wody i wrzucić kostkę.
Gotować aż cukinia będzie zupełnie absolutnie miękka. Od czasu do czasu zamieszać. W końcowej fazie doprawić według uznania.
A potem te co mają mikser miksują zawartość garnka na gładko a te co nie mają przecierają przez duże sitko.
Można dodać groszek ptysiowy albo grzanki ale się nieco kaloryczna zrobi wtedy;)
Smakuje super, szybko się robi i kosztuje w sezonie grosze.
A cały garnek tego cudu ma ok 200 kcal
:D
aż uwierzyć trudno;)
29 lipca 2007, 12:02
A ja jem cukinię na surowo, polecam! Można posypać czymś jak ma się ochotę (np. sól jeśli ktoś chce). Ewentualnie stosować jako warzywko do "dip-u", czyli starego dobrego maczania w sosach różnego rodzaju. Aczkolwiek ja wolę bez niczego, powaga! 
- Dołączył: 2011-08-26
- Miasto: Skagfjsbdcksjfd
- Liczba postów: 113
18 czerwca 2014, 23:53
Makaron z cukinia:
- obojetnie jaki makaron,
- pesto
- pomidorki koktajlowe
- orzechy nerkowca - ale niekoniecznie, ja lubie to dodaje
- przyprawy: ziola prowansalskie
- jedna duza cukinia
Pomidorki przeciac na pol, skropic olejem i wsadzic do piekarnika 190 st. na 10-20 minut, zeby sie troszke spiekly. W miedzyczasie: ugotowac makaron, cukinie potrzec na tarce o duzych oczkach. Odcedzic makaron,dodac cukinie, pesto, pomidorki I zabeltac. Posypac przed podaniem orzechami nerkowca. Smacznego!! :) niebo w gebie