Temat: Przpisy z cukinią

Macie może jakieś sprawdzone, dobre przepisy na cukinię? Ja mam zamiar zrobić zapiekaną cukinię faszerowaną mięsem mielonym ale zobaczymy co z tego wyjdzie  Jeśli macie jakieś pomysły to chętnie wypróbuję. Cukinia ma mało kalorii więc dla odchudzajacych się jak najbardziej  

http://gotowanie.onet.pl/28516,0,1,cukiniowe_kotlety_z_mieta,przepis.html
http://gotowanie.onet.pl/738,0,1,cukinia_smazona,ksiazka_przepis.html
http://gotowanie.onet.pl/24924,0,1,placki_cukiniowo_ziemniaczane,ksiazka_przepis.html
http://gotowanie.onet.pl/2131,0,1,nadziewane_cukinie,ksiazka_przepis.html
http://gotowanie.onet.pl/2563,0,1,cukinia_z_sosem_jogurtowym,ksiazka_przepis.html
ja robię placki z cukini identycznie jak ziemniaczane tylko ziemniaki zastępuję cukinią,mniammmm,polecam:-)
przepis na leczo :)

Składniki:
* 3srednie cukinie
* papryka zółta i czerwona
* 1cebule
* można dodać Pieczraki ( ja nie dodaje)
* 1 duża podwujna PIERŚ z Kurczaka
* oregano troszke pieprzu soli ( do smaku jak woli )
* mozna dać rosołku (kostke) JA NIE DAJE bo to sama chemia!!! ;/
* i koncetrat pomidorowy ( 2-3 łyżeczki )
* koperek i pietrzuszke świezo do posypania ale to jak juz bedzie całe danie Gotowe :)

Cukinie obieramy i krojimy w kostek do dużego garnka...
na patelni DUSIMY w Odrobinie wody i masełka Porkojone w kostke Papryke cebulke i piersc z kurczaka !!! do miseczki dajemy 3 łyzeczki konetratu rozpuszczamy z woda przygotowana ciepła mieszamy aby koncetrat stworzył jednolita mase dodac do tego oregano pieprzu soli ... jesli miesko jest juz dobrze uduszone i warzywa miekie dodajemy mase i mieszamy aby dobrze rozprowadzic konetrat jesli komus nie odpowiada smak mozna jescze przyrwaic wedóg swego gustu .....
Cukinie ktora jest w Garnku Dusimy z dodatkiem małych ilosciach wody mozna dac 3 ziela angielskie i 2 liscie laurowe ... po dusic chwilke sama cukinie i potem reszte składikow dodac wymieszac dokładnie i dalej dusic aby wszytsko dokładnie doszło do siebie ... mozna na koniec dolac jeszcze troche wody z rosołkiem .... ale nie koniecznie ....


Danie powino podawać sie z Makaronem i opficie posypac Pietryszka i koperkiem

I to chyab wszytko jesli czegoś niewiecie pytajcie :)
Pasek wagi
Ja mam dośc prosty przepis...Tylko nie pamiętam co i ile ale jakoś dacie radę...
Sałatka z cukini
Obrać <dajmy na to 2 cukinie>
pokroić ją w 1 szerokości paski
Wrzucić do miski pokrojoną cukinie
I teraz lejemy na nia sos...
Sos składa się z
Wersja dietetyczna-jogurtu naturalnego
Wersja nie dietetyczna z majonezu
Ale też mozna troche majonezu i jogurtu naturalnego
tak pół na pół...:)
Do tego dodajemy czosnek doprawiamy sola i pieprzem i oczywiście posypujemy spora ilościa natki pietruszki..:)
Wszystko razem mieszamy i gotowe..Przepraszam że dośc chaotycznie to opisałam ale napewno zrozumiecie jak to sie robi..:) Smacznego...:)
<źle wpisałam..:)> cuknia ma zostac pokrojona w paski o szerokości jednego centymerta..>
Zamiast Natki pietruszki bardzo dobrze sprawuje sie tez koperek...to chyba na tyle poprawek..
Zupa-krem z cukinii

Dwie duże cukinie albo kilka mniejszych (ok 135 kcal)
Kostka rosołku drobiowo - wołowego (ok 26 kcal)
Duża cebula (ok 33 kcal)
Do smaku przyprawy

Cukinię obrać ze skóry, przekroić, pozbyć się nasion po czym pokroić w kostkę.
Obrać i pokroić drobno cebulę.
Wrzucić to do garnka, zalać mniej więcej litrem wody i wrzucić kostkę.
Gotować aż cukinia będzie zupełnie absolutnie miękka. Od czasu do czasu zamieszać. W końcowej fazie doprawić według uznania.
A potem te co mają mikser miksują zawartość garnka na gładko a te co nie mają przecierają przez duże sitko.
Można dodać groszek ptysiowy albo grzanki ale się nieco kaloryczna zrobi wtedy;)
Smakuje super, szybko się robi i kosztuje w sezonie grosze.
A cały garnek tego cudu ma ok 200 kcal
                      :D
aż uwierzyć trudno;)



A ja jem cukinię na surowo, polecam! Można posypać czymś jak ma się ochotę (np. sól jeśli ktoś chce). Ewentualnie stosować jako warzywko do "dip-u", czyli starego dobrego maczania w sosach różnego rodzaju. Aczkolwiek ja wolę bez niczego, powaga!

Makaron z cukinia:

- obojetnie jaki makaron,

- pesto

- pomidorki koktajlowe

- orzechy nerkowca - ale niekoniecznie, ja lubie to dodaje

- przyprawy: ziola prowansalskie

- jedna duza cukinia

Pomidorki przeciac na pol, skropic olejem i wsadzic do piekarnika 190 st. na 10-20 minut, zeby sie troszke spiekly. W miedzyczasie: ugotowac makaron, cukinie potrzec na tarce o duzych oczkach. Odcedzic makaron,dodac cukinie, pesto, pomidorki I zabeltac. Posypac przed podaniem orzechami nerkowca. Smacznego!! :) niebo w gebie

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.