Temat: Sprawdzony przepis na omlet-pomocy

Wiem, że mnóstwo tego w internecie, ale ja potrzebuję sprawdzonego przepisu :)
Jak wy je robicie? 
Zależy mi na w miarę prostym przepisie ;>
Będę wdzięczna za pomoc
1 łyżka mąki i jedno jajko. czasami dodaję 1/3 szklanki mleka i dpo tego np pokrojone jabłko albo banan. :) 
jajko, 2 łyżki mleka, łyżka mąki. możesz coś dodać do ciasta, albo jak się usmazy to posmarowac np. niskosłlodzonym dzemm albo lekkim jogurtem owocowym :)
Możesz robić z samych jajek, po prostu dobrze je wymieszać i smażyć. Można do tego dodać też łyżkę wody, albo mleka. Mąkę lub otręby. Ewentualnie składniki wedle upodobań.
Możesz też zrobić omlet biszkoptowy. Oddzielając żółtka od białek. Białka ubijasz, potem mieszasz wszystko z mąką.
Dietetyczniej będzie jeśli użyjesz przykładowo jednego całego jajaka i dwóch białek.

Poeksperymentuj trochę :)
a na słodko czy słono?
Na słodko robię tak:
2 jajka, 1/3 szkl (tak około, czasem więcej wyjdzie), 3 łyżki otrębów (daję 2 owsianych i 1 pszennych), kilka tabletek słodzika rozpuszczonych w łyżeczce wrzątku, szczypta soli. To wszystko dokładnie wymieszać (można od razu na patelni) i na gaz. 
Na słodko: 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru lub 4 słodziki rozpuszczone we wrzątku, szczypta soli.
Na słono: 2 jajka, bułka tarta do "zagęszczenia", trochę vegety ;) 
Pasek wagi
na 1 jajko 1 łyżka mąki *bialko ubić na sztywno dodać mąke i żółtko i na teflon. zjadasz z czym chcesz na słodko lub z warzywkami i serem:)
Pasek wagi
a ja często jem zdrowszą wersję :
3 łyzki otrębów, 2 jajka, pół łyzki jogurtu, szczypta soli, ew. cynamon. to wylewam na mocno rozgrzaną patelnie i smażę bez tłuszczu z dwóćh stron, a jem w zależności od nastroju z dżemem, twarożkiem itd
Ja zawsze robię tak:

2 białka ubijam na gęstą pianę
dodaję 2 łyżki mąki i dwa żółtka, już nie ubijam ale dokładnie i powoli mieszma (jak się ubija wszystko razem wychodzi mniej puszysty więc lepiej takim oddzielnym sposobem) i potem na patelnię. Najprostszy i najskuteczniejszy sposób, wypróbowałam już bardzo dużo, a takie wychodzą bardzo puszyste.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.