- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
8 marca 2012, 14:54
Czy ma ktoś sprawdzony przepis na omlet z płatków owsianych?
8 marca 2012, 15:07
Raczej dużej filozofii tu nie ma:) Sam wrzucam do blendera płatki owsiane, otręby różnego rodzaju i jakieś ziarna. Po zmiksowaniu dodaje standardowe składniki omleta (jaja, troszkę mleka, szczyptę mąki razowej) i na patelnię :) Jesli mam ochotę na słodko to dodaje na koniec suszoną żurawinę ewentualnie rodzynki czy inny susz.
- Dołączył: 2011-08-24
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1884
8 marca 2012, 15:07
jajka, platki owsiane, czy tam maka owsiana, czy tam otreby owsiane.
- Dołączył: 2012-02-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 904
8 marca 2012, 15:13
Ja robię placuszki otrębowe. Do omletu się przymierzam i jakoś jeszcze nie zrobiłam
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
8 marca 2012, 15:14
no dobrze, a proporcje mniej więcej?
8 marca 2012, 15:16
jedno białko ubite na piane, do tego żółtko, do tego pół szklanki płatków owsianych i na patelnie;)
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
8 marca 2012, 15:20
daisyxoxo napisał(a):
jedno białko ubite na piane, do tego żółtko, do tego pół szklanki płatków owsianych i na patelnie;)
a bez ubijania mogłoby byc? i czy płatki na sucho czy wcześniej napęczniałe?
8 marca 2012, 15:30
hmm nie no chyba główne założenie omletu jest takie, że białko się ubija żeby omlet był puszysty:) kiedyś wrzuciłam po prostu jajko i płatki i wyszedł taki ciężki, mokry placek, omlet lepszy.
ja wrzucałam suche:)
- Dołączył: 2011-11-28
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 274
8 marca 2012, 18:30
ja robię tak :
- na noc namaczam 3 łyżki płatków i 3 otrąb
- rano ubijam 2 jajka i dodaję brązowy cukier/kakao/cynamon ; )
- potem mieszam i smażę
Omlet trudno się przewraca więc ja dzielę go na 4 części i potem przewracam ;)