Temat: Omlet owsiany

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na omlet z płatków owsianych?
Raczej dużej filozofii tu nie ma:) Sam wrzucam do blendera płatki owsiane, otręby różnego rodzaju i jakieś ziarna. Po zmiksowaniu dodaje standardowe składniki omleta (jaja, troszkę mleka, szczyptę mąki razowej) i na patelnię :) Jesli mam ochotę na słodko to dodaje na koniec suszoną żurawinę ewentualnie rodzynki czy inny susz.
jajka, platki owsiane, czy tam maka owsiana, czy tam otreby owsiane.
Ja robię placuszki otrębowe. Do omletu się przymierzam i jakoś jeszcze nie zrobiłam
no dobrze, a proporcje mniej więcej?
jedno białko ubite na piane, do tego żółtko, do tego pół szklanki płatków owsianych i na patelnie;)

daisyxoxo napisał(a):

jedno białko ubite na piane, do tego żółtko, do tego pół szklanki płatków owsianych i na patelnie;)
a bez ubijania mogłoby byc? i czy płatki na sucho czy wcześniej napęczniałe?
hmm nie no chyba główne założenie omletu jest takie, że białko się ubija żeby omlet był puszysty:) kiedyś wrzuciłam po prostu jajko i płatki i wyszedł taki ciężki, mokry placek, omlet lepszy.
ja wrzucałam suche:)
ja robię tak :
- na noc namaczam 3 łyżki płatków i 3 otrąb
- rano ubijam 2 jajka i dodaję brązowy cukier/kakao/cynamon  ; )
- potem mieszam i smażę
Omlet trudno się przewraca więc ja dzielę go na 4 części i potem przewracam ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.