- Dołączył: 2009-02-21
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 853
6 marca 2012, 20:42
Chciałam podzielić się z Wami przepisem, który przed chwilą wprowadziłam w życie.
Potrzebne nam będą:
-jogurt naturalny, najlepiej wybrać ten najbardziej gęsty
-wafle ryżowe
-dwa małe jabłka
-miód, cukier wanilinowy, słodzik
-przyprawa korzenna do ciasteczek lub do pierników / cynamon.
Jabłka obieramy, kroimy i wrzucamy do garnuszka. Dolewamy trochę wody i wracamy na Vitalię. Co chwilę idziemy do kuchni zamieszać, żeby nic się nie przypaliło. Gdy jabłka trochę zmiękną, blenderujemy je. Dodajemy 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego, łyżeczkę miodu i opcjonalnie słodzik. Następnie przyprawiamy - wg. uznania, ok. 1/2 łyżeczki przyprawy, trochę mniej cynamonu. Można jeszcze chwilę pogotować miksturę.
Na wafle ryżowe nakładamy schłodzony jogurt i podgrzany mus jabłkowy. Aby otrzymać efekt szarlotki obu składników musi być sporo: pół centrymetra rozsmarowanego jogurtu i kilka łyżeczek musu. Jeść ostrożnie, żeby nie ubrudzić klawiatury.
Enjoy!
PS. Uwaga, jedzenie strasznie sycące. Zjadłam dwa takie wafle i zaraz umrę. :)
Kaloryczność:
jabłko - 40 kcal/sztuka
wafel - 40 kcal/sztuka
miód - 40 kcal/łyżeczka
jogurt naturalny - 60 kcal/100g
- Dołączył: 2011-10-10
- Miasto: Włocławek
- Liczba postów: 5531
6 marca 2012, 21:06
super:) na pewno wypróbuje :)
6 marca 2012, 21:14
Pycha musi być. Ale zamiast wafli ryżowych użyłabym placków z otrąb i białka pieczonych w piekarniku- chrupiące i zdrowsze :)