Temat: ciasto czekoladowe

znacie jakiś fajny przepis na ciasto czekoladowe w wersji light? do tego wykonalne do upieczenia przez kompletnego pieczeniowego laika:p chodzi za mną już od dłuższego czasu i boje się że  w końcu skończy się to jakąs muffinką albo ciastem z cukierni:P
Tak, ja znam bo robilam właśnie własną wersję ciasta czekoladowego light, wyszlo pyszne! Nie pamietam tylko mniej wiecej proporcji składników, ale jesli pieklas juz w ogole jakies ciasta przedtem, to mysle ze na oko sama bd wiedziala co trzeba jeszcze troszke dodac ;) Wiec podac.? ;)

Mąka razowa(zawiera dużo blonnika  jest zdrowsza), mleko odtłuszczone 0,5% pewnie cos ze szklanke-pół, dwa jajka, troche tez mąki pszennej  żeby ciasto nie było az takie ciężkie, zamiast cukru dodawałam pół szklanki miodu, ale yc moze trzeba bedzie wiecej, 3 łyżki oleju zamiast masła, pół szklanki kakao gorzkiego, proszek do pieczenia...hm..chyba o niczym nie zapomnialam..
http://www.gotowanie.v9.pl/ciasta_czekoladowe/proste_ciasto_czekoladowe.html
ostatnio robilam - pierwsze moje ciasto nigdy wczesniej nie pieklam wyszlo pyszne:P chlopak cala blache w 2 dni zjadl xD
zamiast 1 i 1/4 szklanki mleka dodalam chyba nie cala 1
wiecej maki tak o 1 -1.5 szklanki a to dlatego ze wydawalo mi sie ciasto za bardzo lane wiec doprawilam i na prawde wyszlo super :P
Pasek wagi
Zawsze mozna modyfikowac przepisy. Odjac cukru i margaryny..  http://www.wielkiezarcie.com/recipe40813.html
robiłam wczoraj ciasto czekoladowe pyyyyszne i nawet dziecko upiecze :) miesza sie mikserem pokolei skladniki pamietajac miksowac tylko w jedna stronę

2jaja
szklanka cukru
szklanka mleka
2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3łyzki kakao
poł szklanki oliwy z oliwek lub oleju ( ja dałam olej z pestek winogron bo innego nie miałam)

robiłam też z polowy porcji na małą taka blaczkę długa prostokatna i zawsze wychodzi lekkie i pulchniutkie

Buckaroo napisał(a):

robiłam wczoraj ciasto czekoladowe pyyyyszne i nawet dziecko upiecze :) miesza sie mikserem pokolei skladniki pamietajac miksowac tylko w jedna stronę2jajaszklanka cukruszklanka mleka2 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia3łyzki kakaopoł szklanki oliwy z oliwek lub oleju ( ja dałam olej z pestek winogron bo innego nie miałam)robiłam też z polowy porcji na małą taka blaczkę długa prostokatna i zawsze wychodzi lekkie i pulchniutkie

Wg mnie ten przepis ma niewiele wspólnego z dietetycznym ciastem. Ja robiłam muffinki/babeczki czekoladowe w mikrofali:) 

Zemleć ziarna lnu lub wziąć już zmielony tylko nie pamiętam dokładnie proporcji, ma być chyba ok 0.5 szklanki zmielonego. Dodać jajko i cukier/miód/słodzik do smaku, pół łyżeczki proszku do pieczenia, dowolny aromat i/lub kakao, owoce, orzechy, migdały (pełna dowolność). Wszystko zmiksować, przelać do szklanki i wstawić do mikrofali na ok 2-3 min (zależy od mikrofalówki, aż się upiecze po prostu:)). Poza tym sporo fajnych przepisów też dietetycznych jest na www.kotlet.tv np. pianki imitujące ptasie mleczko, brownie na mące razowej, batoniki dietetyczne itp. Ja większości rzeczy nie robię, bo mam głupi piekarnik, więc to mikrofalowe mi podpasowało. Polecam!

bo po co robic jakis glut w mikro (robilam masakra) albo cos nie smacznego co nawet koło ciasta nie stało czy pojsc do cukierni po jakiegoś tłuściocha jak mozna zrobic zdrowe zwykle ciasto i zjesc kawalek???
wygrał u mnie chyba przepic jackson06 :D A apropo gluta z mikrofali;D robiłam kiedyś, tylko nie z lnu a ze zwykłej mąki:P i wyszedł ładny, bynajmniej nie glutowaty, murzynek;d
kup sobie jeden kawałek ciasta w cukierni zamiast piec całą blachę. zjesz jeden kawałek a nie kilka, a jak będziesz mieć w domu calośc to i tak pochłoniesz
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.