- Dołączył: 2008-11-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2064
3 marca 2012, 21:40
ze względu iz jestem studentka, niezbyt doswiadczona w gotowaniu i niezbyt bogata mam pytanie : co gotować zeby było latwo i nie drogo ?;) co wy najczesciej jecie na obiad?
wiecie jak to jest, czasem zajecia porozrzucane w ciagu dnia i nie ma czasu na gotowanie skomplikowanych potraw wymagajacych czasu
- Dołączył: 2008-11-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2064
4 marca 2012, 21:23
warzywa z kurczakiem jem ciagle :( szukam innych latwych przepisow bo ile mozna zyc na warzywach z makaronem kurczakiem ryzem itp:D
4 marca 2012, 22:03
jesli masz dostep do zamrazalnika to mozesz sobie np mintaja zamrozic, w markecie sa promocje. za 4 sztachetki dalam prawie 7 zl, i starczy jmi to na 2-3 obiady + wszelakie miesa gulaszowe czy schabowe
mam pomrozone mieso z lopatki w 2 porcjach. moge to wykorzystac jako dodatek do zupy (ktora tez posluzy na kilka dni), jako sos miesny* do ziemniakow, kasz, makaronow (tez w wiekszej ilosci wystarczy na kilka obiadow, jak dla singla) jako mieso do spaghetti - jesli ma sie maszynke do mielenia.lub jako wklad do fasolki po bretonsku, ktora tez zostanie ci na kilka dni
* w markecie sa gotowe zestawy do gulaszu
a ponadto sa zestawy 2-4 sznycli czy plastrow schaba na kotlety ktore taniej wychodza niz wspomniany kurczak (za 1 filet =2 dania= 6 zl? ) - masz na 2-4 dania mieso
4 marca 2012, 22:30
ja dzisiaj zrobiłam sobie filety z pangi w sosie śmietankowo koperkowym z brokułami i papryką: koszt na dwa obiady - jakies 15zł :P plus zostało mi pół torby brokułow;d
- Dołączył: 2009-11-05
- Miasto: Tarnów
- Liczba postów: 151
5 marca 2012, 00:17
ja zajadam się plackami owsianymi :)
zwłaszcza , ze przeważnie idę po obiedzie do pracy (fizycznej) wiec taki posiłek jest wskazany :)
a warzywka zostawiam na posiłek w pracy
- Dołączył: 2009-08-24
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 14
5 marca 2012, 15:23
polecam makaron pene z cukinia (makaron wieloziarnisty, kolorowy) moga byc swiderki na lyzce oliwy podsmazyc cukinie taka mała pokrojona w plastry z cebulą i doprawic wedle uznania ja daje duzo czosnku tanie proste i szybkie.
szybkie rosotto: ryz ugotowac na sypko osobno posmazyc cebulę i pokrojoną w kosteczzkę bardzo drobno papryke róznokolorowa lub tylko czerwona jak kto woli na łyzce oliwy nastepnie dodac ryz i wymieszac.Mozna dodac miesko drobno posiekane.dodaje kurkume dla ładnego żółtego koloru.
pplacki domowe do tortilii : woda mąka sół i jajko wymieszac rozwałkowac piec na suchej patelni wypełnienie według uznania dobre do sałatki greckiej lub gyros.sos na bazie jogurtu naturalnego.
- Dołączył: 2011-06-29
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 265
5 marca 2012, 21:44
Ja też jestem studentką i zakupy robię zazwyczaj w biedronce, a moje potrawy są tanie i kolorowe, a przynajmniej staram się by takie były :) Kupuje serek wiejski, do tego mix sałatek z rukolą, kukurydza, szyneczka i jest super sałateczka :) Kupuje wszelkiego rodzaju mrożonki, warzywa na patelnie, brokuły , szpinak :) Z tego da się zrobić naprawde różne potrawy.
- Dołączył: 2012-02-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4364
5 marca 2012, 23:56
wszytko co dziewczyny wymieniły plus naleśniki, placki ziemniaczane, zapiekanki z warzyw, mięska, makaronu. Polecam też kotleciki sojowe, są tanie i bardzo je lubie
- Dołączył: 2010-11-06
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2257
6 marca 2012, 01:04
wątróbka drobiowa z cebulką i jabłuszkiem duszona na wodzie,posypana majerankiem, solona na talerzu, pyszne, tanie, zdrowe
6 marca 2012, 07:57
milenka00 napisał(a):
wątróbka drobiowa z cebulką i jabłuszkiem duszona na wodzie,posypana majerankiem, solona na talerzu, pyszne, tanie, zdrowe
wątróbka nie jest zdrowa - mówią już o tym nawet w "wiem co jem" :)
jak byłam na studiach to jedliśmy głównie drób, Pamiętajcie że jak macie jakiś farsz mięso plus np kapusta kiszona to możecie zrobić z tego pieróg - taki jeden duży pieczony w piekarniku mało kosztuje a pycha. I np Jak macie mielone to można podsmażyć je z koncentratem i celbula i innymi warzywami -osobno ugotowac ziemniaki i do naczynia najpierw mięso z warzywami. potem na wierzch zrobione puree z ziemniaków. Zapiec i jedzenie palce lizać ...
6 marca 2012, 21:09
Kasza gryczana z sosem. Gotuje sos na rosołku, nie jem mięsa, doprawiam ziołami i zabielam jogurtem, kefirem, mlekiem, czym tam mam akurat. Do tego jakieś warzywka.
Kasza jaglana, do zupy chętnie. I inne kasze: manna i kukurydziana najchętniej na słodko ale spokojnie można jeść na ostro, z ziołami itd.
Ziemniaki + sosik + warzywka.