- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto: Nowy Tomyśl
- Liczba postów: 62
29 lutego 2012, 22:41
Hej Dziewczyny! Mam problem !
Na niedziele mam zrobić tort i nie wiem czy masa a raczej krem czekoladowy będzie dobrze się komponował i smakował z kremem budyniowym??
No i jakie dodatki ??
Myślałam o pokrojonych orzechach w czekoladzie i pokruszonych "Grześkach " w gorzkiej czekoladzie.
Czy to wszystko będzie do Siebie pasować?? :(
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
29 lutego 2012, 23:04
może zrób coś lżejszego niż krem budyniowy
np krem truflowy z bitej śmietany i gorzkiej czekolady z alkoholem - pyszny jest :)
- Dołączył: 2011-04-17
- Miasto: London
- Liczba postów: 14745
29 lutego 2012, 23:04
anka998 napisał(a):
Kurcze hmmm jak zrobić ten drugi tort , nawet nie jest aż taki trudny. a po bokach tego tortu jest czekolada??
wydaje mi się ze w tym przypadku jest posmarowany polewą i dobrze przeciągnięty dużym, płaskim nożem, ale można dać polewę i zrobić równe ryty nożem ze żłobieniami, takim do chleba (chyba)
A wiem że są też takie cukiernicze masy do rozwałkowania i samodzielnego zrobienia ozdób czy właśnie takich całych pasów i wierzchów, bo moja koleżanka taki nam robiła na urodziny córci
Edytowany przez Olcia1975 29 lutego 2012, 23:07
- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto: Nowy Tomyśl
- Liczba postów: 62
29 lutego 2012, 23:10
A masz może jakiś dokładny przepis na ten krem ??
- Dołączył: 2009-11-23
- Miasto: Wyspa
- Liczba postów: 4231
29 lutego 2012, 23:10
Jokerka21 napisał(a):
ta masa ja chce to naczynie po masie :D
ale chyba bedziesz dobrą koleżanką i sie podzielisz ? ... ty liżesz z jednej strony ja z drugiej...jak kolwiek to brzmi :)))))
- Dołączył: 2010-02-22
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1493
29 lutego 2012, 23:16
Nienawidze was za te zdjecia :( o co ja tu wchodziłam
- Dołączył: 2011-04-17
- Miasto: London
- Liczba postów: 14745
29 lutego 2012, 23:22
Edytowany przez Olcia1975 29 lutego 2012, 23:22
- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto: Nowy Tomyśl
- Liczba postów: 62
29 lutego 2012, 23:32
Olcia1975 napisał(a):
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/torty.html lub http://www.smaczny.pl/przepis,wysmienity_i_bardzo_latwy_tort_czekoladowy
Dzięki, bardzo przydatne stronki :)
Kurcze, aż się boje ,że jak będę robić ten tort to skosztuje go zbyt wiele:(
A ja mam postanowienie Wielkopostne "NIE JESC SŁODKIEGO" ehhh...
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
29 lutego 2012, 23:37
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 200 ml śmietanki kremówki
Czekoladę stopić na parze, dodając kolejno masło, alkohol, skórkę pomarańczową i cukier
waniliowy. Wystudzić, co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubić, dodać do czekolady i całość wstawić do lodówki.
Na początku masa jest dość płynna, ale po kilku godzinach zgęstnieje i nabierze piankowej konsystencji.
Jest naprawdę pyszna alkoholowo-czekoladowo-pomarańczowa :)
Edytowany przez sayonara 29 lutego 2012, 23:37