Temat: Tort !!! Help!!!


Hej Dziewczyny! Mam problem !
Na niedziele mam zrobić tort i nie wiem czy masa a raczej krem czekoladowy będzie dobrze się komponował i smakował z kremem budyniowym??
No i jakie dodatki ??
Myślałam o pokrojonych orzechach w czekoladzie i pokruszonych "Grześkach " w gorzkiej czekoladzie.

Czy to wszystko będzie do Siebie pasować?? :(
może zrób coś lżejszego niż krem budyniowy

np krem truflowy z bitej śmietany i gorzkiej czekolady z alkoholem - pyszny jest :)

anka998 napisał(a):

Kurcze hmmm jak zrobić ten drugi tort , nawet nie jest aż taki trudny. a po bokach tego tortu jest czekolada??


wydaje mi się ze w tym przypadku jest posmarowany polewą i dobrze przeciągnięty dużym, płaskim nożem, ale można dać polewę i zrobić równe ryty nożem ze żłobieniami, takim do chleba (chyba)
A wiem że są też takie cukiernicze masy do rozwałkowania i samodzielnego zrobienia ozdób czy właśnie takich całych pasów i wierzchów, bo moja koleżanka taki nam robiła na urodziny córci
Pasek wagi
A masz może jakiś dokładny przepis na ten krem ??

Jokerka21 napisał(a):

ta masa  ja chce to naczynie po masie :D
ale chyba bedziesz dobrą koleżanką i sie podzielisz ? ... ty liżesz z jednej strony ja z drugiej...jak kolwiek to brzmi :)))))
Nienawidze was za te zdjecia :( o co ja tu wchodziłam
Pasek wagi

anka998 napisał(a):

A masz może jakiś dokładny przepis na ten krem ??


ten truflowy??
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/torty.html 
lub 
Pasek wagi

sayonara napisał(a):

anka998 napisał(a):

A masz może jakiś dokładny przepis na ten krem ??
ten truflowy??


tak

Olcia1975 napisał(a):

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/torty.html lub http://www.smaczny.pl/przepis,wysmienity_i_bardzo_latwy_tort_czekoladowy


Dzięki, bardzo przydatne stronki :)

Kurcze, aż się boje ,że jak będę robić ten tort to skosztuje go zbyt wiele:(
A ja mam postanowienie Wielkopostne "NIE JESC SŁODKIEGO" ehhh...

  • 20 dkg gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 50 ml spirytusu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 200 ml śmietanki kremówki


Czekoladę stopić na parze, dodając kolejno masło, alkohol, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy. Wystudzić, co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubić, dodać do czekolady i całość wstawić do lodówki.

Na początku masa jest dość płynna, ale po kilku godzinach zgęstnieje i nabierze piankowej konsystencji.

Jest naprawdę pyszna alkoholowo-czekoladowo-pomarańczowa :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.