- Dołączył: 2011-05-23
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 218
29 lutego 2012, 14:03
Przeglądałam dużo przepisów na wszelkiego rodzaju wypieki i w zdecydowanej większości do ciast dodaje się masła/oleju/margaryny. Jednak na blogach osób odchudzających się lub preferujących zdrowa dietę pojawiają się przepisy, które tak owego dodatku na posiadają. Czy próbowałyście robić ciasta bez dodatku tłuszczu, co Wam wyszło? Czym różniło się od tradycyjnej wersji? Czym warto zastąpić olej: cukinią, jogurtem, musem z jabłek, serkiem homogenizowanym (nie śmiejcie się, widziałam różne przepisy....). Macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta bez tłuszczu? Ja robiłam ostatnio muffiny pomarańczowe na bazie pomarańczy i migdałów i wyszły super!!!! Oczywiście wiem, że migdaly zawieraja duzo tłuszczu, ale ponadto posiadaja wiele cennych składników, wiec nie mam oporów przed ich użyciem. Dodam, że argument, że dodawanie tłuszczu służy temu żeby ciasto nie przywarło do formy jest dla mnie słaby, bo wszystko pieke w silikonowych formach i nie mam z tym problemów:)
- Dołączył: 2011-10-28
- Miasto: Niue
- Liczba postów: 8484
29 lutego 2012, 14:30
ja również piekę w sylikonowych formach, ale nigdy bez tłuszczu ciast nie piekłam, co chętnie bym zmieniła :)
- Dołączył: 2011-11-19
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 893
29 lutego 2012, 14:47
jeśli dodajemy olej to ciasto jest bardziej kruche -tak mi się zdaje ;P
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
29 lutego 2012, 14:53
ja jeśli piekę i jem ciasto to wybieram tradycyjne rozwiązania
ciasto z zasady jest kaloryczne, niedietetyczne, smaczne - to smakołyk i taki ma być
wolę kawałek smacznego ciasta niż blachę jakiegoś syfu bez cukru, mąki, tłuszczu...
jak z reguły jem serki, cukinię, mus z jabłek i jogurt(między innymi) to od czasu do czasu mogę sobie pozwolić na kawałek PRAWDZIWEGO CIASTA
Edytowany przez olgafigmat 29 lutego 2012, 14:54
- Dołączył: 2011-06-10
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 3557
29 lutego 2012, 15:08
Jak jest w przepisie tłuszcz to daje połowę tego lub 1/3, i wtedy ciasto wychodziło normalne w smaku. Próbowałam robic ciasta z jogurtem,maślanką i innymi wynalazkami ale zawsze wychodziło mi zbite i trwadawe.No ale człowiek na diecie zje wszystko co ma mało kalorii i przypomina ciasto hehe
29 lutego 2012, 15:35
olgafigmat
zgadzam się
Ciasto to ciasto, nie jem go przecież codziennie tylko od święta. I jest ono smaczne i kaloryczne :) Też nie lubię tych wersji "light" wszystkiego. Wolę zjeść mniej czegoś dobrego niż dużo czegoś bez smaku. Poza tym ciasto jest nie tylko dla mnie