Temat: maślanka czy kefir?

Czy może któraś z Was wie co jest lepiej używać do koktajli warzywnych (lub owocowych)...kefir czy maślankę??? Ja osobiście bardziej lubię kefiry, ale w przepisach na rożne koktajle zazwyczaj podają, by użyć maślanki. Czy w ogóle jest między tymi produktami jakaś ogromna różnica? Czy chodzi o gęstość produktu? Bo wydaje mi się, że oba są tak samo gęste, ba! kefir może ciut bardziej...
I przy okazji czy macie jakieś fajne przepisy (lub sprawdzone stronki z netu) na smaczne koktajle, tylko nie z jakimiś wyszukanymi produktami... Chciałabym żeby było przede wszytskim smacznie, apetycznie, no i niezbyt czasochłonne w przygotowywaniu...

a ja uzywam kefiru :)

maślanka ma mniej kalorii, baaa a nawet najmniej ze wszystkich przetworów mlecznych :) więc jeżeli chcesz ich trochę zaoszczędzić to do koktajli używaj właśnie maślanki :)
Pasek wagi
ha! wiedziałam, że gdzieś jest kruczek...

Lizze85 napisał(a):

maślanka ma mniej kalorii, baaa a nawet najmniej ze wszystkich przetworów mlecznych :) więc jeżeli chcesz ich trochę zaoszczędzić to do koktajli używaj właśnie maślanki :)
Ja jem kefir;))
inne bakterie odpowiedzialne za fermentację

inny troszkę skład chemiczny - ja przy skazie białkowej mogę maślankę potem kefir a jogurty odpadają całkiem

...jeżeli jest to maślanka naturalna(w sprzedaży w woreczkach foliowych) - to jest to najmniej kaloryczny i naturalny produkt białkowy o niskiej zawartości tłuszczu ok. 0,5%... większośc maślanek w kartonach czy butelkach są to maślanki bez maślanki tylko mleko zagęszczone stabilizatorem i ukwaszone bakteriami dodanymi... kefir to to samo tylko inne bakterie... 
sprawdzaj etykietki ;)
i decyduj ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.