29 lutego 2012, 12:42
Czy może któraś z Was wie co jest lepiej używać do koktajli warzywnych (lub owocowych)...kefir czy maślankę??? Ja osobiście bardziej lubię kefiry, ale w przepisach na rożne koktajle zazwyczaj podają, by użyć maślanki. Czy w ogóle jest między tymi produktami jakaś ogromna różnica? Czy chodzi o gęstość produktu? Bo wydaje mi się, że oba są tak samo gęste, ba! kefir może ciut bardziej...
I przy okazji czy macie jakieś fajne przepisy (lub sprawdzone stronki z netu) na smaczne koktajle, tylko nie z jakimiś wyszukanymi produktami... Chciałabym żeby było przede wszytskim smacznie, apetycznie, no i niezbyt czasochłonne w przygotowywaniu...
- Dołączył: 2012-01-16
- Miasto: Dynów
- Liczba postów: 5256
29 lutego 2012, 12:50
maślanka ma mniej kalorii, baaa a nawet najmniej ze wszystkich przetworów mlecznych :) więc jeżeli chcesz ich trochę zaoszczędzić to do koktajli używaj właśnie maślanki :)
29 lutego 2012, 13:41
inne bakterie odpowiedzialne za fermentację
inny troszkę skład chemiczny - ja przy skazie białkowej mogę maślankę potem kefir a jogurty odpadają całkiem
Edytowany przez agataq 29 lutego 2012, 13:44
- Dołączył: 2012-03-01
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 2
1 marca 2012, 21:14
...jeżeli jest to maślanka naturalna(w sprzedaży w woreczkach foliowych) - to jest to najmniej kaloryczny i naturalny produkt białkowy o niskiej zawartości tłuszczu ok. 0,5%... większośc maślanek w kartonach czy butelkach są to maślanki bez maślanki tylko mleko zagęszczone stabilizatorem i ukwaszone bakteriami dodanymi... kefir to to samo tylko inne bakterie...
- Dołączył: 2012-03-11
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 277
12 marca 2012, 10:40
sprawdzaj etykietki ;)
i decyduj ;)
Edytowany przez montiduc 12 marca 2012, 10:40