Temat: pomocy...przepis na krewetki

Czy, macie może jakiś sprawdzony przepis na krewetki królewskie?? Chciałam zrobić mojemu męższczyźnie na obiadek:-)i go zaskoczyć:-) W necie jest maaasa przepisów, trudno mi coś wybrać:-( Myślałam o krewetkach w sosie borowikowym, lub pieczarkowym...
hm. nie znam się. ale krewetki+grzyby to chyba zły pomysł. krewetki najlepsze są na masełku z czosnkiem i czili
w grzybowym to wyższa szkoła jazdy, ale w białym winie są pyszne. Obrane krewetki wrzucasz na patelnie z roztapiającym się masłem i czosnkiem i cebulką, przesmażasz, do tego sypiemy sól, pieprz, zalewamy odrobiną białego wina, czekamy aż odparuje i sypiemy świeżym koperkiem, albo pietruszka. Do tego świeża sałatka i Mężczyzna zadowolony :) (biała bagietka do tego, ale ciiiiiicho....:)
a na przykład z sosem pomidorowym??? chciała bym je podać na ciepło  z penne:-) 
To lepiej do tego co podałam dorzuć świeże pomidory pokrojone w łódki i do masła dodaj oliwę. Ale jeśli aż tak bardzo chcesz w pomidorowym, to proszę : Bez białego wina. Wszystko tak jak wcześniej, ale przed pietruszką dodaj puszkę drobno pokrojonych pomidorów, do tego jedna ostra papryczka, przesmażasz, potem ok 100 ml śmietanki 30 % i czekasz, aż sos delikatnie zgęstnieje. Koniec. Smacznego :)
pomidory i krewetki to niezbyt dobre połączenie

ja bym zrobiła w winie i makaroz ryzowy do tego
znalazłam chyba fajny przepis na penne z krewekami i borowikami :-) a dla siebie zrobie grilowane krewetki i sałateczke:-) oooo
Dla mnie krewetki są dobre same w sobie, nie dodawałabym zdecydowanych smaków typu grzyby. Czasami robię z suszonymi pomidorami i chorizo.
Pasek wagi
najlepsze krewetki są proste. podsmażone z czosnkiem i przyprawami. dla niedietujących z odrobiną tłuszczu ;)

Jak chcesz wykwintniej to przejrzyj: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/przepisy.html
super strona...
 Powodzenia!

Ja sie zgodze z Cuksy - maselko i czosnek, chociaz osobiscie juz bym czili nie dodawala.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.