Temat: Smażony makaron na obiad?

Jutro postanowiłam, że przyrządzę sobie smażony makaron z warzywami :P Czy to odpowiednie danie na obiad? Z tego co wyliczylam 1 szkalnka makaronu rurki+200g warzyw na patelnie+łyżka oleju = ok. 450 kalorii

Nie za duzo kalorii?

Ale dlaczego smażony? Gotowany jest zdrowszy. 
Nie za dużo, Użyj oliwki i pełnoziarnistego makaronu - dużej będziesz najedzona, a organizm bardziej zmęczy się ich trawieniem
Pasek wagi

gosiaewip napisał(a):

Ale dlaczego smażony? Gotowany jest zdrowszy. 

owszem, ale od czasu do czasu można chyba zjeść coś innego niż tylko gotowane potrawy... Vitalijczyka, jedz spokojnie, to nie jest za dużo i smacznego :)
zastap makaron zwzklz na pelne ziarno
Owszem, OD CZASU DO CZASU można:) I zgadzam się, że lepiej użyć oliwy z oliwek i pełnoziarnistego (ciemnego) makaronu:)
Na oliwie się nie smaży...
Pasek wagi

Kolajn napisał(a):

Na oliwie się nie smaży...
why not?
bo jest wstrętna i cuchnie po podgrzaniu - na zimno najlepsza :)
"Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej także do pieczenia i smażenia jako substytut masła i margaryny. Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia, odpada też smażenie na głębokim tłuszczu), bowiem oliwa ta pali się (posiada niski punkt dymienia) w niższych niż inne oleje temperaturach i traci ona swoje cenne właściwości."
Pasek wagi
bo się "spala" wydzielają sie szkodliwe substancje itd.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.