- Dołączył: 2012-01-08
- Miasto: Warka
- Liczba postów: 2017
28 lutego 2012, 22:43
Jutro postanowiłam, że przyrządzę sobie smażony makaron z warzywami :P Czy to odpowiednie danie na obiad? Z tego co wyliczylam 1 szkalnka makaronu rurki+200g warzyw na patelnie+łyżka oleju = ok. 450 kalorii
Nie za duzo kalorii?
![](https://filesrr.vitalia.pl/gfxpaski_wagi/1/2/9/8/3/1298311/zdj_e691a10b4164d038961669a80eb90020.jpg)
- Dołączył: 2012-02-26
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 1127
28 lutego 2012, 22:43
Ale dlaczego smażony? Gotowany jest zdrowszy.
- Dołączył: 2009-07-06
- Miasto: Hollylódź
- Liczba postów: 1594
28 lutego 2012, 22:44
Nie za dużo, Użyj oliwki i pełnoziarnistego makaronu - dużej będziesz najedzona, a organizm bardziej zmęczy się ich trawieniem
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3696
28 lutego 2012, 22:46
gosiaewip napisał(a):
Ale dlaczego smażony? Gotowany jest zdrowszy.
owszem, ale od czasu do czasu można chyba zjeść coś innego niż tylko gotowane potrawy... Vitalijczyka, jedz spokojnie, to nie jest za dużo i smacznego :)
28 lutego 2012, 22:49
zastap makaron zwzklz na pelne ziarno
- Dołączył: 2012-02-26
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 1127
28 lutego 2012, 22:49
Owszem, OD CZASU DO CZASU można:) I zgadzam się, że lepiej użyć oliwy z oliwek i pełnoziarnistego (ciemnego) makaronu:)
- Dołączył: 2011-11-28
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 1803
28 lutego 2012, 22:58
Na oliwie się nie smaży...
- Dołączył: 2011-04-17
- Miasto: London
- Liczba postów: 14745
28 lutego 2012, 23:13
bo jest wstrętna i cuchnie po podgrzaniu - na zimno najlepsza :)
"Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej także do pieczenia i smażenia jako substytut masła i margaryny. Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia, odpada też smażenie na głębokim tłuszczu), bowiem oliwa ta pali się (posiada niski punkt dymienia) w niższych niż inne oleje temperaturach i traci ona swoje cenne właściwości."
Edytowany przez Olcia1975 28 lutego 2012, 23:17
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 15489
28 lutego 2012, 23:16
bo się "spala" wydzielają sie szkodliwe substancje itd.