25 lutego 2012, 13:08
Macie moze jakies fajne przepisy?
Ewentualnie z groszkiem moze byc (razem, lub oddzielny krem)
chce miec taki krem na sniadanie i kolacje jutro, ale nie mam pojecia jak go zrobic
tzn, wiem, przepisow w necie jest duzo, ale wole przepis od kogos kto robil taki krem .
- Dołączył: 2011-01-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 542
25 lutego 2012, 13:28
gotujesz marrchewke i blendujesz ewentualnie jakies przyprawy do tego a jak chcesz groszek to gotujesz z groszkiem i miksujesz wszystko razem...
- Dołączył: 2011-12-01
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 510
25 lutego 2012, 13:33
a ja robie tak gotuje marchew w kawałkach z kawałkami świerzego imbiru w nie duzej ilości wody..po zmięknieciu odlewam wiekszość wody [zeby geste było!] blenderem miksuje wszystko na papke i podając dodaje łyżke śmietanki kwaśnej zeby troszke złagodnić imbir;d ale dla mnie zupa z marchwi bez imbiru nie pasuje;ddd zbyt mdła;dd pozdrawiam!
25 lutego 2012, 13:38
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- pół cebuli
- 0,5 bulionu
- ząbek czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, natka pietruszki
Posiekaną cebulę z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na łyżeczce masła. Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. Potem dodajmy ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy blenderem i dodajemy łyżeczkę koncentratu. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zrobiłam raz i wszystkim w domu smakowało
![]()
Podawałam z grzankami. Smacznego
25 lutego 2012, 13:38
ja dodaję do tego małą pietruszkę, trochę selera i... ziemniaka! dzięki temu nie jest takie mdłe a pomarańczowy kolor marchewki pozostaje. Możesz to wszystko ugotować w małej ilości wody z kostką rosołową, lub bez kostki-wtedy dodaj więcej przypraw
- Dołączył: 2011-12-01
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 510
25 lutego 2012, 13:43
aaa zapomniałam ze marchew jest gotowana w bulionie ;ddd heh noo ale tłuszczu nie dodaje bo ma być wersja diet. ;dd