Temat: Gofry.

Hej Dziewczyny. Macie jakiś sprawdzony przepis na domowe gofry :)? Jeśli tak to poproszę i zaznaczam , że dietetyczny być nie musi :)

uwielbiam gofry niedawno kupiłam sobie nową gofrownice, bo w starej wcale mi nie rosly i to od nowości , ale teraz jestem zadowolona w nowej były przepisy , oto z którego ja korzystam ;na około 12 sztuk

2 jajka

2 szkl. mąki , 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny , ja daje olej 

1 i 3/4 szkl. mleka, 4 łyżki cukru , 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/4łyżeczki soli 

wszystko dokładnie wymieszać piec 5, - 7 minut ,ważne żeby dobrze odmiezyć składniki sama się o tym przekonałam Smacznego:)

Składniki


Przyrządzenie: 
Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy (ciasto samo ładnie się rozprowadzi).Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem (u mnie czas pieczenia to 2,5 min.

Ja korzystam z tego - wychodzą przepyszne ;)
kurcze, wynocha .. nie robić smaka biednym duszyczkom... :) , ojej ja ja uwielbiam gofry m jeszcze z bita smietana i owocami..... ło matko...
Mój sprawdzony sposób na dietetyczne naleśniki:
-100g zmielonych płatków owsianych
-słodzik (kruszę kilka tabletek lub dodaje łyżkę tego w proszku)
- 5 białek jaj

Najpierw ubijam pianę z białek ze słodzikiem a potem dodaje płatki. Psikam gofrownicę PAM-em (można posmarować oliwą) i nakładam "ciasto". Są fajne bo chrupiące a zdrowe i dietetyczne. Dodatki dowolne, ja lubię z masłem orzechowym :)
Pasek wagi
Ja mam taki przepis:
2szkl. maki
6 lyzek cukru
1,5 szkl.mleka
4 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50ml oleju
szczypta soli
cukier waniliowy do smaku

Wszystko razem miksuje.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.