- Dołączył: 2011-11-22
- Miasto:
- Liczba postów: 1049
25 lutego 2012, 12:58
Hej Dziewczyny. Macie jakiś sprawdzony przepis na domowe gofry :)? Jeśli tak to poproszę i zaznaczam , że dietetyczny być nie musi :)
- Dołączył: 2011-02-28
- Miasto: Wieluń
- Liczba postów: 364
25 lutego 2012, 13:10
uwielbiam gofry niedawno kupiłam sobie nową gofrownice, bo w starej wcale mi nie rosly i to od nowości , ale teraz jestem zadowolona w nowej były przepisy , oto z którego ja korzystam ;na około 12 sztuk
2 jajka
2 szkl. mąki , 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny , ja daje olej
1 i 3/4 szkl. mleka, 4 łyżki cukru , 3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4łyżeczki soli
wszystko dokładnie wymieszać piec 5, - 7 minut ,ważne żeby dobrze odmiezyć składniki sama się o tym przekonałam Smacznego:)
25 lutego 2012, 13:10
![Składniki]()
Przyrządzenie:
Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy (ciasto samo ładnie się rozprowadzi).Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem (u mnie czas pieczenia to 2,5 min.
Ja korzystam z tego - wychodzą przepyszne ;)
- Dołączył: 2009-11-23
- Miasto: Wyspa
- Liczba postów: 4231
25 lutego 2012, 13:18
kurcze, wynocha .. nie robić smaka biednym duszyczkom... :) , ojej ja ja uwielbiam gofry m jeszcze z bita smietana i owocami..... ło matko...
Edytowany przez violetta034 25 lutego 2012, 13:20
- Dołączył: 2009-01-08
- Miasto: Laska
- Liczba postów: 931
27 lutego 2012, 14:52
Mój sprawdzony sposób na dietetyczne naleśniki:
-100g zmielonych płatków owsianych
-słodzik (kruszę kilka tabletek lub dodaje łyżkę tego w proszku)
- 5 białek jaj
Najpierw ubijam pianę z białek ze słodzikiem a potem dodaje płatki. Psikam gofrownicę PAM-em (można posmarować oliwą) i nakładam "ciasto". Są fajne bo chrupiące a zdrowe i dietetyczne. Dodatki dowolne, ja lubię z masłem orzechowym :)
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Zakopane
- Liczba postów: 3970
27 lutego 2012, 16:27
Ja mam taki przepis:
2szkl. maki
6 lyzek cukru
1,5 szkl.mleka
4 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50ml oleju
szczypta soli
cukier waniliowy do smaku
Wszystko razem miksuje.