15 lutego 2012, 17:39
Hej :)
Nie lubie pączków i zamiast tego postanowiłam zrobić drożdżówki, chciałabym zaoszczędzić na czasie i czy mogłabym dzisiaj zrobić ciasto poczekać aż wyrosnie a potem do lodówki/ temp. pokojowa (?) czy raczej nie wyjdzie i robić na bieżąco?
- Dołączył: 2012-02-14
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 105
15 lutego 2012, 17:42
Nie wiem, ale chyba na bieżaco trzeba robić bo drożdże musza wyrosnać, takto moze potem opadnie to ciasto?
- Dołączył: 2010-09-18
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 112
15 lutego 2012, 17:46
jest taki przepis gdzie ciasto wkłada sie na noc do lodówki i ona w niej niby rośnie, ale nie próbowałam
http://www.wielkiezarcie.com/recipe56550.html - Dołączył: 2012-02-09
- Miasto: Grodzisk Mazowiecki
- Liczba postów: 288
15 lutego 2012, 17:53
nie mam pojęcia, ale wiem, ze jak się robi kruche ciasto to wtedy drożdże dojrzewają w lodówce właśne też rosną, ale wtedy jest to ciasto kruche..
- Dołączył: 2011-08-24
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1884
15 lutego 2012, 17:59
wyschnie ci ciasto przez noc
16 lutego 2012, 07:03
jasne że wyjdzie :) często tak robiłam żeby mieć świeże buleczki na śniadanie
16 lutego 2012, 18:26
Jak przygotowuje ciasto na chleb, to zawsze robię więcej, a resztę wstawiam do lodówki. Ciasto należy przykryć, ale nie bardzo szczelnie.