Temat: Amerykanskie Pancakes

Widzialam ze duzo z was wlasnie je robi...Macie jakies dobre przepisy nie koniecznie musza byc dietetyczne.Wazne zeby byly dobre.Z jakimi dodatkami smakuja najlepiej?
Hej :)
Ja robię z tego przepisu i zawsze wszystkim smakują ;)
http://kwirlejka.blogspot.com/2011/02/pancakes.html
A tu możesz sobie przeglądnąć inne propozycje:
http://kwirlejka.blogspot.com/search/label/nale%C5%9Bniki%20i%20racuchy
SMACZNEGO :)
Pasek wagi
dziekuje ;)
Ja robię z przepisu Nigelli Lawson. Mieszam w takiej kolejności:
-jedno jajko
-3 duże łyżki cukru
-szklanka mleka
To wszystko chwilę miksuję i potem dodaję:
-łyżeczkę proszku do pieczenia
-łyżeczkę sody oczyszczonej
-mąka, ale to sypię zawsze na oko... ma wyjść ciasto gęstsze, niż naleśnikowe - takie, żeby jeszcze było lejące, ale gęste
-na koniec 1/5 kostki masła, rozpuszczone wlewasz do masy

Dokładnie miksujesz i smażysz na rozgrzanej patelni, bez żadnego oleju, bo masło jest już w środku. Trzeba bardzo uważać, bo łatwo się przypalają - jak tylko wyłożysz na patelnię, po krótkim czasie na powierzchni pojawią się bąble - to znak, że trzeba przewrócić. Smaż na małym ogniu, bo mogą przypiec się z wierzchu, a potem okazuje się, że w środku ciasto jest jeszcze surowe :)

Polecam z dobrym dżemem albo miodem, albo od razu zaszalej i zjedz z Nutellą.
O matko, jak ciężko to było napisać na ścisłej diecie... :D
Pasek wagi

noelleee napisał(a):

Ja robię z przepisu Nigelli Lawson. Mieszam w takiej kolejności:-jedno jajko-3 duże łyżki cukru-szklanka mlekaTo wszystko chwilę miksuję i potem dodaję:-łyżeczkę proszku do pieczenia-łyżeczkę sody oczyszczonej-i na koniec mąkę, ale to sypię zawsze na oko... ma wyjść ciasto gęstsze, niż naleśnikowe - takie, żeby jeszcze było lejące, ale gęsteDokładnie miksujesz i smażysz na rozgrzanej patelni, bez żadnego oleju, bo masło jest już w środku. Trzeba bardzo uważać, bo łatwo się przypalają - jak tylko wyłożysz na patelnię, po krótkim czasie na powierzchni pojawią się bąble - to znak, że trzeba przewrócić. Smaż na małym ogniu, bo mogą przypiec się z wierzchu, a potem okazuje się, że w środku ciasto jest jeszcze surowe :)Polecam z dobrym dżemem albo miodem, albo od razu zaszalej i zjedz z Nutellą. O matko, jak ciężko to było napisać na ścisłej diecie... :D

jak sobie podlicze ile to ma kalorii i prostych węgli to mi się odechciewa :)
cale zycie przeciez nie bedziemy sobie odmawiac jedzenia...
nie, ale możemy dokonywać zdrowszych wyborów
no, ale przy Twoim wzroście i wadze nie musisz sie tak przejmować takimi rzeczami jak taki pulpecik jak ja :)
u mnie w pamiętniku masz sporo zdjęć i przepis tez  jest podany:)

noelleee coś się machnęłaś w przepisie... piszesz, by nie smażyć na  oleju bo masło jest w środku... nie ma go w składnikach podanych przez Ciebie.

Druga sprawa- uważam się za niezłą kucharkę... ale przepis gdzie idzie tylko szklanka mleka, mąki na oko a do tego równocześnie i łyżeczka proszku ( czyli tyle co daję na dużego biszkopta) i łyżeczka sody oczyszczonej... gwarantuje cierpką papkę a nie smaczne pankejksy :] 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.