- Dołączył: 2011-01-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 542
13 lutego 2012, 23:17
Widzialam ze duzo z was wlasnie je robi...Macie jakies dobre przepisy nie koniecznie musza byc dietetyczne.Wazne zeby byly dobre.Z jakimi dodatkami smakuja najlepiej?
- Dołączył: 2012-01-05
- Miasto: Midleton
- Liczba postów: 150
13 lutego 2012, 23:29
Hej :)
Ja robię z tego przepisu i zawsze wszystkim smakują ;)
http://kwirlejka.blogspot.com/2011/02/pancakes.html
A tu możesz sobie przeglądnąć inne propozycje:
http://kwirlejka.blogspot.com/search/label/nale%C5%9Bniki%20i%20racuchy
SMACZNEGO :)
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5812
13 lutego 2012, 23:54
Ja robię z przepisu Nigelli Lawson. Mieszam w takiej kolejności:
-jedno jajko
-3 duże łyżki cukru
-szklanka mleka
To wszystko chwilę miksuję i potem dodaję:
-łyżeczkę proszku do pieczenia
-łyżeczkę sody oczyszczonej
-mąka, ale to sypię zawsze na oko... ma wyjść ciasto gęstsze, niż naleśnikowe - takie, żeby jeszcze było lejące, ale gęste
-na koniec 1/5 kostki masła, rozpuszczone wlewasz do masy
Dokładnie miksujesz i smażysz na rozgrzanej patelni, bez żadnego oleju, bo masło jest już w środku. Trzeba bardzo uważać, bo łatwo się przypalają - jak tylko wyłożysz na patelnię, po krótkim czasie na powierzchni pojawią się bąble - to znak, że trzeba przewrócić. Smaż na małym ogniu, bo mogą przypiec się z wierzchu, a potem okazuje się, że w środku ciasto jest jeszcze surowe :)
Polecam z dobrym dżemem albo miodem, albo od razu zaszalej i zjedz z Nutellą.
O matko, jak ciężko to było napisać na ścisłej diecie... :D
Edytowany przez noelleee 18 lutego 2012, 21:41
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 15489
14 lutego 2012, 00:38
noelleee napisał(a):
Ja robię z przepisu Nigelli Lawson. Mieszam w takiej kolejności:-jedno jajko-3 duże łyżki cukru-szklanka mlekaTo wszystko chwilę miksuję i potem dodaję:-łyżeczkę proszku do pieczenia-łyżeczkę sody oczyszczonej-i na koniec mąkę, ale to sypię zawsze na oko... ma wyjść ciasto gęstsze, niż naleśnikowe - takie, żeby jeszcze było lejące, ale gęsteDokładnie miksujesz i smażysz na rozgrzanej patelni, bez żadnego oleju, bo masło jest już w środku. Trzeba bardzo uważać, bo łatwo się przypalają - jak tylko wyłożysz na patelnię, po krótkim czasie na powierzchni pojawią się bąble - to znak, że trzeba przewrócić. Smaż na małym ogniu, bo mogą przypiec się z wierzchu, a potem okazuje się, że w środku ciasto jest jeszcze surowe :)Polecam z dobrym dżemem albo miodem, albo od razu zaszalej i zjedz z Nutellą. O matko, jak ciężko to było napisać na ścisłej diecie... :D
jak sobie podlicze ile to ma kalorii i prostych węgli to mi się odechciewa :)
- Dołączył: 2011-01-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 542
14 lutego 2012, 00:39
cale zycie przeciez nie bedziemy sobie odmawiac jedzenia...
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 15489
14 lutego 2012, 00:47
nie, ale możemy dokonywać zdrowszych wyborów
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 15489
14 lutego 2012, 00:50
no, ale przy Twoim wzroście i wadze nie musisz sie tak przejmować takimi rzeczami jak taki pulpecik jak ja :)
14 lutego 2012, 06:34
u mnie w pamiętniku masz sporo zdjęć i przepis tez jest podany:)
14 lutego 2012, 07:02
noelleee coś się machnęłaś w przepisie... piszesz, by nie smażyć na oleju bo masło jest w środku... nie ma go w składnikach podanych przez Ciebie.
Druga sprawa- uważam się za niezłą kucharkę... ale przepis gdzie idzie tylko szklanka mleka, mąki na oko a do tego równocześnie i łyżeczka proszku ( czyli tyle co daję na dużego biszkopta) i łyżeczka sody oczyszczonej... gwarantuje cierpką papkę a nie smaczne pankejksy :]