Temat: Jogurt

Od jakiegoś czasu robie domowy "jogurt"
Pierwszym razem wyszedł dosyć rzadki ale dobry następnym razem wychodził gęsty ale.. to nie był jogurt a KEFIR.
Wyraźnie było czuć charakterystyczny smak kefiru.
 Co zrobić aby wyszedł jogurt a nie kefir??? 
a z jakiego jogurtu robisz?:)
bakomy
ja robię z activii - wychodzi bardzo gęsty

może za mocno podgrzewasz mleko?
Nie,jest lekko ciepłe,
Ale daje w pobliżu kaloryfera- może to jest mój błąd?
mleko musi być mocno ciepłe, ale nie parzące - ok 40-45 stopni

a jakie mleko dajesz? z woreczka/butelki czy takie z kartonu?
z butelki, pasteryzowane ale nie UHT

MagicStars napisał(a):

z butelki, pasteryzowane ale nie UHT


no to jeśli nie uht, to pewnie temperatura mleka jest halo... z bakomy powinno wyjść ok

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.