13 lutego 2012, 20:06
Od jakiegoś czasu robie domowy "jogurt"
Pierwszym razem wyszedł dosyć rzadki ale dobry następnym razem wychodził gęsty ale.. to nie był jogurt a KEFIR.
Wyraźnie było czuć charakterystyczny smak kefiru.
Co zrobić aby wyszedł jogurt a nie kefir???
13 lutego 2012, 20:11
a z jakiego jogurtu robisz?:)
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
13 lutego 2012, 20:29
ja robię z activii - wychodzi bardzo gęsty
może za mocno podgrzewasz mleko?
13 lutego 2012, 20:32
Nie,jest lekko ciepłe,
Ale daje w pobliżu kaloryfera- może to jest mój błąd?
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
13 lutego 2012, 20:38
mleko musi być mocno ciepłe, ale nie parzące - ok 40-45 stopni
a jakie mleko dajesz? z woreczka/butelki czy takie z kartonu?
13 lutego 2012, 20:45
z butelki, pasteryzowane ale nie UHT
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
13 lutego 2012, 20:50
MagicStars napisał(a):
z butelki, pasteryzowane ale nie UHT
no to jeśli nie uht, to pewnie temperatura mleka jest halo... z bakomy powinno wyjść ok