Temat: Jak zrobic szpinak??

Oczywiscie w wersji niskokalorycznej??? mam jeden przepis ae z wykorzystaniem msła.Macie pomysły na smaczny szpinak bez masła??:)
ja daje na patelnie troche oliwy wrzucam szpinak dodaje troche czosnku soli i pieprzu 
taki farsz możesz dodać do makaronu , ryżu lub zawinąć w cizasto francuskie i upiec w piekarniku :)
lub zjeść sam :)
dzieki jutro bede robiła:)
ja natomiast podsmażam na oleju cebulę i czosnek -jak to się poddusi i zarumieni dodaje  szpinak i wbijam  jajko i robię taka "jajecznicę";D 
u mnie również - szpinak na odrobinę oliwy ( płaska łyżeczka to tylko 46 kcal! ) sporo czosnku, a jak się zdusi to wrzucam na to woreczek ugotowanego ryżu - akurat wychodzą mi dwie porcje obiadowe po niecałe 250 kcal. ( 50 gr ryżu po ugotowaniu to 161 kcal, 40 kcal ze szpinaku i 46 z oliwy)

Do tego klopsiki drobiowe ( cycek, jajko, przyprawy) - z porcji 900 gr fileta ( trzy duże) wychodzą mi 23 pulpeciki, średnio po 52 kcal w jednym. Z mięsa obiad mam dla siebie i męża na dwa dni.

Dziś miałam taki obiadek: ryż ze szpinakiem plus 5 klopsików - 507 kcal... zdrowo, syto i  niskokalorycznie
Albo z czosnkiem i jajkiem, albo z czosnkiem i niewielką ilością fety lub serka Turek figura - jak napisała Gieniaaa - świetna baza do makaronu, naleśników, tarty i innych wymysłów :]
Proponuję blanszowanie - odrobina wody, wrzucamy szpinak "podarty" i bez łodyżek a jak się zblanszuje to ma malutkim ogniu roztapiam do niego mieszając bielucha, ząbek czosnku, sól, pieprz, natki ze 2 łyżeczki pokrojonej (lub więcej) i posypuję na końcu serem żółtym drobno startym ale ciut - łyżeczka? dwie? Ser ten musi być bardzo smaczysty, czasem biorę pleśniowy żółty.
Wersja elegancka: zapakować to na kwadraty 10x10 cm wycięte z ciasta francuskiego (sprzedają zrolowane), złożyć w trójkąt, widelcem "zlepić" 2 boki i upiec na złoto (można zbełtanym jajem posmarować wierzch...
Wersja light - upiec sobie placuszki dukanowe otrębowe i zjeść z nimi :)
Pasek wagi
ps. dopuszczam śladowe masełko - dla zapachu ;D
Pasek wagi
Szpinak na niewielką ilość wody. Dodać czosnek granulowany, pieprz biały. Poczekać aż się zagotuje, następnie woda odparuje. Zdjąć z ognia - dodać trochę jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa). Podawać z pomidorem, jajkiem na twardo lub pokrojonymi plasterkami szynki. Ewentualnie podawać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach (85 kcal/100 g)!!!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.