Temat: Smaczny przepis na łososia

Kupiłam wczoraj taki płat łososia 

I nie wiem jak go przyrządzić , macie może jakieś sprawdzone i smaczne przepisy ? :)
Nasmarować oliwą, cytryną, czosnkiem, kolendrą do foli i do pieca :) Można podawać ze szpinakiem 
ja ostatnio robilam lososia w pieprzu cytrynowym( w duzej ilosci ) , wszystkim smakowal
Pasek wagi
Podsmażyć, a potem polać śmietaną, uwielbiam! :)
Pasek wagi
To jest świeży czy wędzony?
Polecam z piekarnika, w ziołach, podany z salsą z mango.

Tarta z łososiem i porem


Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- jajko
- sól
-ew. 1 łyżeczka wody


Farsz :
- 300 gram łososia już rozmrożonego
- 100 gram startego sera żółtego
- 1 por

- 300 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- rozmaryn
- natka pietruszki lub koperek
 -imbir szczypta
- pieprz duża szczypta 
-czosnek 1-2ząbki  przeciśnięte przez praskę


Mąkę połącz z solą  oraz posiekanym zimnym masłem Użyj to tego swoich  palców i rozdrabiaj masło wcierając je w mąkę..Wychodzi taka fajna kruszonka. Dodaj jajko i ew odrobina wody . Ulep z ciasta kulkę , zawiń w folie spożywaczą i wstaw je na 30 min lub na noc do lodówki.

 W międzyczasie przygotuj farsz.

Pora pokrój w drobne paseczki. Przysmaż go  na patelni z odrobiną oliwy lub bez na patelni beztłuszczowej.

Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę ( cały czas szybko mieszaj!!) i bardzo powoli dodawaj mleko. dodaj czosnek i dopraw go przyprawami w ilości wg uznania. Ja dużo dodaję rozmarynu.

Do sosu dodaj  por oraz ser
wymieszaj.

Ciasto wlep na formę ( okrągłe 22 cm) , po-nakłuwaj widelcem .  wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10-15  minut.

Po tym czasie ściągnij pergamin  i piecz ciasto jeszcze przez około 5 minut.

Następnie na ciasto wyłóż odsączonego  łososia w kawałeczkach i wylej ostudzony lekko sos.

 Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawaj z pietruszką.

Danie jest pyszne na ciepło i na zimno . Jest bardzo syte.
Smacznego życzę
Pasek wagi

Pasek wagi
polac sosem z musztardy, miodu i oliwy z oliwek, do pieca. nie ma nic lepszego ani latwiejszego!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.