- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
12 lutego 2012, 23:54
Składniki:- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub olej- 1 cebula ( drobno pokrojona)- 3 ząbki czosnku ( drobno posiekane)- 350 gram ryżu nieugotowanego- 1.3 litra bulionu rybno-warzywnego- 400 gram filetów z ryby np Dorsz-250 gram mrożonego groszku- garść zieleniny- pieprz - dość dużo- imbir - szczypta-kolendra mielona ok pół łyżeczkiWykonanie: Nagrzej piekarnik do temp 200 stopniNa rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj cebule.Jak juz sie zarumieni , dodaj czosnek i ryz oraz przyprawySmaż ok 2-3 minut.W naczyniu szklanym żaroodpornym przygotuj wywar rybno- warzywny . Ja na 1.3 litra dałam 2 kostki rybne i 1 warzywną. Dodaj to tego wywaru podsmażony ryż.Wymieszaj,Przykryj szklaną żaroodporną pokrywą i wstaw do piekarnika na ok 25-30 minut aż ryż wciągnie cały płynPo tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika , dodaj groszek i rybę. Wymieszaj.Piecz ok 10 minutPo upieczeniu wyjmij i podawaj od razu posypanie zieleninąWychodzi ok 10-12 porcji !Potrawa jest bardzo smaczna i delikatna w smaku.Smacznego Edytowany przez calineczkazbajki 12 lutego 2012, 23:55
- Dołączył: 2010-01-01
- Miasto:
- Liczba postów: 6671
13 lutego 2012, 00:02
Brzmi fajnie, ale osobiście darowałabym sobie groszek. Spróbuję kiedyś.