Temat: dietetyczne dania z mąki pełnoziarnistej

Czy znacie jakieś dobre, w miarę mało kaloryczne dania z mąki pełnoziarnistej? Poproszę przepisy 

naleśniki ze szpinakiem, albo tortille z grilowanym kurczakiem, pierogi?

na naleśniki ciasto jest tradycyjne- tylko inna mąka

na tortille dajesz mąkę, wodę, sól- ciasto powinno być gęste

przeciez do tortilli nie dodaje sie mąki :) Inaczej to zwykly naleśnik :)
przeciez do tortilli nie dodaje sie mąki :) Inaczej to zwykly naleśnik :)
Tortilla hiszpanska to po prostu omlet - same jajka lub jajka i "cos" - ziemniaki, cukinia, cebula... Tortilla meksykanska (inaczej tortita) to wlasnie taki placek z maki i wody. "Smazony" bez tluszczu, na specjalnych patelniach. Ichni chleb.
Ja znam tylko tę mączną tortillę właśnie :) Hiszpańska moim zdaniem nie zasługuje na to miano, to po prostu jajka z ziemniakami.

Polecam ciasto do pizzy  lub tarty wytrawnej  z mąki pełnoziarnistej (nie nie jest tłusta!)
A pierogi polecam takie 

Wiesz, lingwistyka kieruje sie swoimi prawami. "Tortilla", pochodzaca od slowa "torta" w krajach hiszpanskojezycznych to po prostu cos okraglego i plaskiego. Dla jednych to bedzie omlet, dla innych jakis plac3ek, czy nalesnik, a dla innych nawet okragle, niskie ciasto. I mysle, ze kazde z nich zasluguje na miano "tortilla". Nam sie to moze podobac lub nie, zaakceptowac jednak chyba musimy. A przede wszystkim musimy pamietac o tym jadac do krajow hiszpanskojezycznych i nie wyklocac sie z kelnerem, gdy poda nam tortille nie taka, o jakiej myslelismy:-)

W Polsce podobnie funkcjonuje slowo "placek". Dla jednych to placek np. drozdzowy, dla innych ziemniaczany, a dla innych brat Jacka:-)

A "tortilla española" to cos wiecej, niz jajka wymieszane z ziemniankami:-) I nie kazdy potrafi ja zrobic.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.