- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 lutego 2012, 18:16
10 lutego 2012, 18:45
naleśniki ze szpinakiem, albo tortille z grilowanym kurczakiem, pierogi?
na naleśniki ciasto jest tradycyjne- tylko inna mąka
na tortille dajesz mąkę, wodę, sól- ciasto powinno być gęste
10 lutego 2012, 19:26
Edytowany przez nanuska6778 10 lutego 2012, 19:26
11 lutego 2012, 00:05
11 lutego 2012, 17:30
Wiesz, lingwistyka kieruje sie swoimi prawami. "Tortilla", pochodzaca od slowa "torta" w krajach hiszpanskojezycznych to po prostu cos okraglego i plaskiego. Dla jednych to bedzie omlet, dla innych jakis plac3ek, czy nalesnik, a dla innych nawet okragle, niskie ciasto. I mysle, ze kazde z nich zasluguje na miano "tortilla". Nam sie to moze podobac lub nie, zaakceptowac jednak chyba musimy. A przede wszystkim musimy pamietac o tym jadac do krajow hiszpanskojezycznych i nie wyklocac sie z kelnerem, gdy poda nam tortille nie taka, o jakiej myslelismy:-)
W Polsce podobnie funkcjonuje slowo "placek". Dla jednych to placek np. drozdzowy, dla innych ziemniaczany, a dla innych brat Jacka:-)
A "tortilla española" to cos wiecej, niz jajka wymieszane z ziemniankami:-) I nie kazdy potrafi ja zrobic.