Temat: Kurczak w mleku kokosowym

Nieczęsto dzielę się przepisami, ale dzisiaj postanowiłam, ponieważ wyszedł mi fajny posiłek.

Moje proporcje są dużo za duże, będzie tego pewnie na 4-5porcji, zupełnie przestrzeliłam się w ilości składników, ale spokojnie można je zredukować do własnych potrzeb :)

Potrzebujemy:

polędwiczki z kurczaka - 500g
fasolka szparagowa mrożona (żółta) - 450g
włoszczyzna cięta w paski mrożonka - 450g
mleko kokosowe - puszka 400ml
pasta zielone curry - 5-6 łyżeczek
imbir  - najlepiej świeży starty, ale ja jadałam łyżeczkę przyprawy ze słoiczka
przyprawy chińskie
chilli

Przyprawy chińskie i imbir kupiłam w lidlu w czasie tygodnia azjatyckiego.

No to jedziemy:

Rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy imbir, następnie pastę curry, po chwili dodajemy włoszczyznę. Podsmażamy kurczaka do białości (nie rumieniłam), dorzucamy do warzyw zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy aby się kurczak udusił, a warzywa do końca rozmroziły. Po ok 10 minutach dorzucamy fasolkę szparagową i trzymamy chwilę pod przykryciem aby się rozmroziła. Na koniec wlewamy mleko kokosowe i przyprawy. Wyszły mi z tego 2 patelnie, więc jedną zrobiłam pikantną i dodałam chilli, druga obsypałam mieszanką przypraw chińskich.



Po podliczeniu wyszło mi, że wszystko ma ok 1200kcal, czyli jakieś 300kcal na porcje.

SMACZNEGO!!! :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.