Temat: ciasto na naleśniki;P

Mogę prosić Was o Wasz przepis na ciasto naleśnikowe wraz z ilością poszczególnych składników?!

najlepiej taki odchudzony przepis;D

Będę bardzo wdzięczna;)

Łoo mamo. Ja robię wszystko na oko. Mleko, mąka, jajka, woda, sól?

xJuliette napisał(a):

Łoo mamo. Ja robię wszystko na oko. Mleko, mąka, jajka, woda, sól?


dokładnie
ja tak samo jedyne co doradze do mleko odtluszczone i ''brudna'' maka :PP

:)
ja tak samo jedyne co doradze do mleko odtluszczone i ''brudna'' maka :PP

:)
ja tak samo jedyne co doradze do mleko odtluszczone i ''brudna'' maka :PP

:)
Wodę dodaję gazowaną, to wychodzą delikatniejsze. A poza tym to mieszam raz dosypując, raz dolewając aż będzie takie jak ma być. Dobrze dodać też troszkę cukru - ładniej się usmażą.
Pasek wagi
szklanka mleka, szklanka maki, 1 jajo, szczypta soli
Pasek wagi
szklanka mleka + 1/3 szklanki mąki + małe jajko + sól + 1 łyżeczka oliwy z oliwek (baaarzo rzadkie ciasto)

naleśniki piekę już bez oleju, baardzo cieniutkie. Są miękkie i smaczne :D
1 jajko, 4 łyżki mąki pełnoziarnistej, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, łyżka oleju
Smażę na teflonie już bez tłuszczu, ciasto dość rzadkie wychodzi ale takie smakuje mi najbardziej, bo wychodzą cienkie naleśniki, jak chcesz troszkę pulchniejsze, to możesz dodać trochę proszku do pieczenia. 

nie wierze w przepisy na lyzki mleka czy maki.
raz robilam. wychodzily przywarte gowniane placki ktore trzeba bylo zdrapac

lepiej zrobic raz porzadnie a nie czesto byle co

mam sprawdzony przepis
szklanka mleka
szklanka wody
250 g maki
2 jajka
+ przyprawy, jak cukier czy sol
Ja robię szklanka mleka, trochę wody gazowanej, jajko, mąka, sól. Pamiętaj, żeby mocno nagrzać patelnię :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.